Ministar spoljnih poslova Češke Republike Tomaš Petriček u službenoj poseti Crnoj Gori

Ministar spoljnih poslova Češke Republike Tomaš Petriček u službenoj poseti Crnoj Gori

Ministar spoljnih poslova Češke Republike, Tomaš Periček, boravi u službenoj poseti nekoliko zemalja u regiji. Danas je bio u Crnoj Gori gde se sastao sa nekoliko funkcionera, uključujući predsednika Mila Đukanovića i premijera Dušana Markovića.

Crnogorski predsednik, Milo Đukanović, tokom sastanka je izrazio zadovoljstvo posetom ministra spoljnih poslova Češke, ističući da su redovni politički kontakti dobra prilika da se potvrde izuzetno dobri i prijateljski odnosi između dve zemlje i važna osnova za međudržavnu saradnju.

On je naglasio da Crna Gora ostaje ozbiljno i dosledno predana evropskoj budućnosti, verujući da je to jedini način da region napusti period zaostajanja i nestabilnosti.

“Ako želimo da eliminišemo posledice dubokog zaostajanja, put je integracija, a Crna Gora pokušava da bude promoter evropskih vrednosti u regionu”, rekao je Đukanović.

Prema saopštenju za štampu objavljenom nakon sastanka, Đukanović je istakao da je takva orijentacija dovela Crnu Goru do pozicije najrazvijenije privrede u regionu, sa stalnim trendom rasta, dok u isto vreme Crna Gora razvija institucije i unapređuje vladavinu zakona, što je potvrđeno pristupanjem Crne Gore NATO-u. Đukanović je istakao da će, iako nema preciznih predviđanja kada će vrata EU biti otvorena za zemlje zapadnog Balkana, Crna Gora biti prvi sledeći član kad god to da bude. “Zato nismo opterećeni rokovima, već smo se obavezali da ćemo usvojiti evropski sistem vrednosti i evropski kvalitet života”, rekao je Đukanović, dodajući da je integracija jednako važna za Evropu kao uslov za njenu stabilnost i globalnu konkurentnost.

Ministar Petriček je, uz ocenu tradicionalno dobrih odnosa Crne Gore i Češke Republike, potvrdio kontinuitet podrške za ambiciozniji proces proširenja za sve zemlje Zapadnog Balkana. On je naglasio da je Češka Republika uvek podržavala kredibilnu politiku proširenja u kojoj obe strane moraju ispuniti svoje obaveze, zemlje se prijavljuju za zahteve za prijem, a EU prepoznaje napredak i nagrađuje ga. U tom kontekstu, on je ukazao na podršku početka pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, što je pozitivan signal za celi region. On je izrazio spremnost za saradnju sa Crnom Gorom i razmenu iskustava, ističući da je Crna Gora lider u procesu pregovora.