Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani sastao se sa Vučićem, Brnabić, Selakovićem i Dačićem

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani sastao se sa Vučićem, Brnabić, Selakovićem i Dačićem

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani tokom posete Beogradu, u četvrtak, imao je niz kontakata sa političkim i državnim vrhom Srbije.

Osmani se sastao sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, koji je tokom sastanka izjavio da su dobri odnosi dve države od najveće važnosti za ceo region, a „Mini Šengen“ je naveo kao primer uspešne saradnje u korist nacija koje učestvuju u ovoj inicijativi.

Predsednik Vučić je takođe naglasio važnost Memoranduma koji su potpisale Srbija, Severna Makedonija i Albanija, a koji omogućava uzajamnu pomoć i saradnju njihovih zdravstvenih sistema za lečenje pacijenata sa Covid-19, navodi se u saopštenju za štampu objavljenom iz Kancelarije za štampu Predsedništva Srbije.

Aleksandar Vučić razgovarao je sa Osmanijem i o jačanju dobrosusedskih odnosa i rešavanju svih pitanja dijalogom, kao i unapređenju ekonomske saradnje i međusobne podrške na evropskom putu.

Pomenuo je konkretne projekte koji će doprineti boljoj povezanosti i ekonomskoj saradnji dve zemlje, poput modernizacije železnice do Skoplja i jačanja infrastrukture na granici.

Osmani se zahvalio na donaciji vakcina, koju je predsednik Vučić u nedelju predao premijeru Zaevu, a koja je omogućila da počne vakcinacija građana Severne Makedonije, i, kako je rekao, pobudila nove nade.

Aleksandar Vučić je rekao i da Srbija podržava put Severne Makedonije ka evropskim integracijama. Sagovornici su razgovarali i o poboljšanju položaja Srba u Severnoj Makedoniji i Makedonaca u Srbiji.

Bujar Osmani se potom sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić kako bi razgovarao o jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje, kroz unapređenje ekonomske saradnje i političkog dijaloga.

Premijerka Brnabić je naglasila da je Srbija veoma zainteresovana za jačanje bilateralnih odnosa i razvoj regionalne saradnje u okviru „Mini Šengena“, napominjući da je ova inicijativa od velikog značaja za ekonomski razvoj svih zemalja uključenih u proces, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Naglasila je da je organizacija međuvladinih sastanaka odlična platforma za postizanje sporazuma o budućim koracima za unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje i jačih odnosa između Srbije i Severne Makedonije.

Ministar Osmani takođe se zahvalio premijerki Srbije na donaciji vakcina, ističući da je to važan gest i izraz iskrene solidarnosti, koja je omogućila početak vakcinacije u Severnoj Makedoniji.

Sagovornici su potvrdili međusobnu podršku na putu ka članstvu u EU, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić izjavio je tokom sastanka sa Osmanijem, da je prijateljstvo dve zemlje dodatno ojačano tokom pandemije.

Dačić je ocenio da su bilateralni odnosi Srbije i Severne Makedonije dobri, o čemu, kako ističe, svedoči intenzivan politički dijalog i razmena poseta na najvišim nivoima, navodi se u saopštenju Narodne skupštine Srbije.

Predsednik Skupštine Srbije izrazio je spremnost da nastavi da radi na unapređenju bilateralne saradnje i jačanju veza dve zemlje.

Naglasio je da je prijateljstvo između dve zemlje i dva naroda dodatno ojačano u ovim teškim vremenima i da tome ide u prilog donacija vakcina koju je Srbija dala u znak solidarnosti sa Severnom Makedonijom.

Osmani se složio da se odnosi dve zemlje razvijaju u dobrom pravcu i istakao da je prioritet Vlade Severne Makedonije saradnja sa zemljama regiona i da je, sledstveno tome, njegova prva poseta ministra spoljnih poslova bila u Srbiju.

Naglasio je važnost tekućeg političkog dijaloga jer je ovo najbolji način za rešavanje svih pitanja.

Sagovornici su se složili da se dobra praksa saradnje koja već postoji kroz mehanizam zajedničkih sastanaka vlada dve zemlje i rad Zajedničkog komiteta mora nastaviti.

Razgovarano je o mogućnostima jačanja parlamentarne saradnje i dogovoreno je intenziviranje kontakata i poseta između poslaničkih grupa prijateljstva i parlamentarnih odbora, ali i organizovanje poseta u bliskoj budućnosti na nivou predsednika parlamenata.

Na sastanku dvojice kolega iz Srbije i Severne Makedonije, Nikole Selakovića i Bujara Osmanija, razgovarano je o pitanjima od zajedničkog interesa, sa fokusom na bilateralne, regionalne i procese u zajednici. Oni su se obavezali da će nastaviti da neguju dobrosusedske odnose i da će promovisati ukupnu političku i ekonomsku saradnju./ ibna