Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije očekuje da doći do uzajamong razumevanja sa Bugarskom oko istorije

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije očekuje da doći do uzajamong razumevanja sa Bugarskom oko istorije

Obraćajući se medijima u Skoplju, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije, Nikola Dimitrov, izjavio je kako očekuje da će biti postignuto razumevanje između njegove zemlje i Bugarske o pitanjima istorije, izvestio je 26. juna Bugarski nacionalni radio.

„Uvjeren sam da je uspeh Makedonije u smislu evropskih integracija vrlo važan za našu susednu i prijateljsku Bugarsku, a mi ćemo naći način da, ne samo da ne budemo prepreka, već i da budemo promoter, kao i prošlogodišnjem Savetu za opšte poslove, kao i ovom novom, koji je održan u Luksemburgu”, rekao je Dimitrov.

Odnosi između Bugarske i Sjeverne Makedonije su postali znatno srdačniji poslednjih godina, sa potposanim dugo očekivanim Sporazumom o dobrosusedstvu, ali u posljednje vrijeme postoji „zakrpa“ o istorijskim pogledima na revolucionara iz 19. veka u Goce Delčeva.

Zajednička komisija istoričara dve zemlje nije postigla konsenzus o Goce Delčevu.

Bugarski premijer Bojko Borisov nedavno je upozorio Severnu Makedoniju na interpretiranje bugarske istorije kao svoje.

Neki bugarski političari su pozdravili izjavu predsednika Severne Makedonije, Steve Pendarovskog, koji je navodno nedavno rekao u intervjuu lokalnim medijima da postoje dokumenti u kojima se Delčev spominje kao Bugarin. Pendarovski je rekao da je Severna Makedonija prepoznala slučaj Delčev kao bugarsku “crvenu liniju”, koju njegova zemlja verovatno nije spremna da pređe.

U izvještaju bugarskog nacionalnog radija od 26. juna navodi se da je ministar spoljnih poslova, Ekaterina Zaharieva rekla: “Uvek ćemo podržavati (evropsku) perspektivu Severne Makedonije, ali to ne znači da nemamo neke uslove. Znate da je naš uslov bezuslovna primena sporazuma i verujemo da je osnova ovog ugovora zajednička istorija.”

Odvojeno, govoreći u Plovdivu 26. juna, Borisov je rekao da očekuje da Bugarska i Republika Severna Makedonija održavaju dobrosusedske odnose./ibna