Ministar Vulin izvršio „agresivni napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, smatra bošnjačka stranka

Ministar Vulin izvršio „agresivni napad na suverenitet Bosne i Hercegovine, smatra bošnjačka stranka

Najveća bošnjačka stranka u BiH, Stranka demokratske akcije (SDA), smatra da je ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin izvršio„ agresivan napad na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“ na skupu u čast srpskog pisca iz BiH Petra Kočića u nedelju na planini Manjača, blizu Banje Luke.

Vulin je rekao da Republika Srpska (RS) „možda nema svoju vojsku, ali da je ima srpski narod.“ „Vulin bi očigledno želeo da kaže da je Vojska Republike Srbije takođe vojska Srba u Bosni i Hercegovini, namerno ignorišući činjenica da država, a ne narodi, imaju armije”, stoji u saopštenju SDA.

Stranka je naglasila da su Oružane snage Bosne i Hercegovine vojska svih naroda u zemlji, uključujući i Srbe. Takve reči mogu ugroziti stabilnost čitavog regiona, saopšteno je iz SDA.

Govoreći na tradicionalnom događaju, Vulin je rekao da Republika Srpska možda nema vojsku, ali da je ima srpski narod.

“Sve dok Srbiju vodi Aleksandar Vučić, Republika Srpska će biti čuvana i biće joj pružena pomoć …Ne možete rešiti nacionalno pitanje Albanaca bez rešavanja nacionalnog pitanja Srba”, rekao je Vulin, ministar vladajuće stranke SNS u Srbiji.

Vulin je rekao da će Srbija investirati u Republiku Srpsku, ne zato što ima obavezu prema Daytonu, već to treba, a važno je i da Srbija održi RS bezbednom, stabilnom i razvijenom.

Prema njegovim rečima, ako su Srbi mirni, stabilni i bezbedni, i Balkan će biti isti.

“Nažalost, svedoci smo spominjanja projekata ‘Velike Albanije’. Ponovno se pokušava obnoviti ovo veliko zlo. Kažem celom svetu da, ako zatvore oči i budu ćutali, trebaju biti svesni svoje odgovornost za zlo koje će proizaći iz ovog projekta”, rekao je Vulin.

Srpski član Predsedništva BiH i lider najveće srpske stranke u BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik, ocenio je da je granica između dve zemlje neprirodna.

„Niko nikada nije uspeo da stvori granicu sa Srbijom, pa ni onu na reci Drini koja je formalna, ali mi je ne vidimo. Svaki put kada je prođem osjećam nelagodu jer je tu. Nastaviću sanjati san svih nas da ta granica jednog dana neće postojati“, rekao je Dodik obraćajući se ljudima okupljenim na događaju./ibna