Ministar zaražen koronavirusom – cela Vlada RS će biti testirana

Ministar zaražen koronavirusom – cela Vlada RS će biti testirana

Novi koronavirus potvrđen je u još sedam slučajeva u Republici Srpskoj, pri čemu je jedan uzorak ponovljen zbog kontrole kvaliteta.

Radi se o četiri muškarca srednje životne dobi i jednom mlađem muškarcu, te o dve žene srednjih godina. Jedan pacijent je iz Prnjavora, jedan je iz Doboja, a ostali su iz Banja Luke. Sve ove osobe nalaze se u kućnoj izolaciji i pod nadzorom epidemiologa.

Jedan od njih je i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, Zlatan Klokić.

“Trenutno sam u samoizolaciji i osećam se dobro, nemam simptome, ni temperature ni kašalj”, potvrdio je Klokić za ATV.

Nakon njegovog slučaja, svi članovi Vlade RS-a biće testirani na koronavirus.

Sada su u BiH 34 slučaja zaraze, od kojih je sedam u Federaciji BiH, a 27 u Republici Srpskoj. Dve osobe iz RS izlečene su i puštene kući.

U međuvremenu, Oružane snage Bosne i Hercegovine (AFBiH) potvrdile su spremnost da se svim sredstvima stave na raspolaganje kako bi se civili zaštitili od pandemije koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

„Trenutna situacija u borbi protiv širenja koronavirusa pre svega zahteva angažman zdravstvenog sistema u BiH, dok će angažman OS BiH biti definisan posebnim odlukama Predsedništva BiH, na zahtev nadležnih institucija. Do sada Predsedništvo BiH nije donelo odluku o korištenju resursa OS BiH ”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane BiH ističu da će OS BiH staviti na raspolaganje sve svoje kapacitete.

„Angažovanje Oružanih snaga BiH podrazumevalo bi postavljanje i održavanje šatorskih kontrolnih punktova na graničnim prelazima i drugim planiranim lokacijama. Trenutno pripremamo osoblje, materijalna i tehnička sredstva za postavljanje šatora na određenim lokacijama, što mora da odobri Predsedništvo BiH kao vrhovni komandant posebnim zahtevom,“ navedeno je u saopštenju./ibna