Ministarka spoljnih poslova BiH u prvoj poseti Srbiji

Ministarka spoljnih poslova BiH u prvoj poseti Srbiji

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se u Beogradu sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem kako bi razgovarali o odnosima dviju država.

Turković je u prvoj zvaničnoj poseti istočnim susedima kazala kako predstavnici dve zemlje trebaju razgovarati i da nesporazumi mogu biti rešavani samo razgovorom.

“Nema razloga da se to ne radi. Imamo dobrosusedske odnose, imali smo ih i do sada i treba ih negovati. Treba da nastavimo sa učestalim sastancima vlada i ministara jer time možemo rešavati pitanja. BiH je bitno otvaranje konzulata u Novom Pazaru, a postoji i reciprocitet, jer smo bez problema dali saglasnost da se konzulati Srbije otvore u Banjoj Luci, Mostaru i Drvaru i nema razloga da se to ne izvrši i sa strane Srbije”, rekla je Turković dodajući kako je taj proces u tehničkoj fazi.

Kako je kazala, razgovarali su o pitanjima granica i opasnosti od migranata u kontekstu zaštite građana obe države. Tu su pitanja štenje i sukcesije, rekla je Turković.

“Voleli bismo da ima više zajedničkih stavova i saradnje. Svi smo zbunjeni jer ne znamo koje dokumente poneti, da li će nas vratiti sa granice…to nam ne treba jer je region mali”, rekla je ministarka aludirajući na vreme popuštanja mera zbog pandemije.

Ivica Dačić je kazao da se nada da će trenutni mandati biti obeleženi razvojem međudržavnih odnosa.

“Smatramo da je naša komunikacija za vreme pandemije bila na visokom nivou. Dogovorili smo se da imamo redovne sastanke i godišnje posete u Beogradu ili Sarajevu. Pozdravljamo relaksaciju mera i otvaranje granica i zahvaljujemo se BiH što je donela odluku da dozvoli ulazak građana Srbije”, rekao je Dačić.

On je dodao da je Srbija suštinski zainteresovana za stabilnost u celom regionu i da želi dobrosusedske odnose.

“Ekonomski odnosi su krucijalni i izuzetno smo zadovoljni zbog rasta naše razmene koja dostiže gotovo dve milijarde evra. BiH je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera naše zemlje”, rekao je srbijanski ministar.

On je za kraj dodao da postoje i otvorena pitanja iz prošlosti, kao što je pitanje nestalih osoba, pitanje granične linije, stare devizne štednje i tako dalje.