Ministarka spoljnih poslova: Bugarska je dala jasan signal Turskoj zbog Čavušogluove izjave o Zakonu o verskim zajednicama

Ministarka spoljnih poslova: Bugarska je dala jasan signal Turskoj zbog Čavušogluove izjave o Zakonu o verskim zajednicama

Bugarska ministarka spoljnih poslova, Ekaterina Zaharieva, izjavila je Parlamentu da je reakcija ove države na tvrdnju njenog turskog kolege Mevluta Čavušoglua da je Ankara intervenisala u izmenama i dopunama Zakona o verskim zajednicama bila odgovarajuća i pravovremena.

Predstavljanje demarša Turskoj bila je oštra reakcija, rekla je Zaharijeva. Bugarska je Turskoj dala jasne diplomatske signale, rekla je ona.

“Politika, koju bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova prati i koja će biti usvojena u budućnosti, je na istoj osnovi. Kao što mi ne želimo da se mešamo drugima, takotražimo i da se druge države ne mešaju u našu unutrašnju politiku. Kako se ne treba miješati, ne želimo da se bilo koja država miješa u našu unutrašnju politiku, posebno pre izboras a ciljem da se okupe birači i dobiju glasovi,“ rekla je ona.

Zaharieva se pojavila u Narodnoj skupštini na zahtev Ujedinjenih patriota, nacionalističkog manjinskog partnera u vladi.

Čavušogluova izjava o intervenciji u izmenama i dopunama Zakona o verskim zajednicama, koji odgađaju isplatu dugova verskih grupa – uglavnom bugarske muslimanske manjine – izazvala je političku oluju u Bugarskoj. Zaharieva je pozvala turskog ambasadora da mu preda zvaničnu protestnu notu, a premijer Bojko Borisov je o tom pitanju razgovarao sa potpredsednikom Turske, ali bez uspeha.

Zaharieva je napomenula da je poseta Čavušoglua planirana za 9. april odgođena, bez određenog datuma.

“Želim verovati da se takve izjave neće ponovo dogoditi u budućnosti i da to neće sprečiti dobre odnose između naše dve zemlje.”

Valeri Simeonov, lider jedne od nacionalističkih stranaka, izjavio je da će biti održane hitne konsultacije između Ujedinjenih patriota i GERB-a kako bi do kraja sedmice iznijele zajedničku izjavu o izjavi Čavušoglua ./ibna