Ministarstvo ekonomije: Trgovina između Bugarske i Južne Afrike prošle godine dostigla 221 miliona dolara

Ministarstvo ekonomije: Trgovina između Bugarske i Južne Afrike prošle godine dostigla 221 miliona dolara

Bilateralna trgovina između Bugarske i Južne Afrike dostigla je 221 milion američkih dolara u 2018. godini, sa bugarskim izvozom od 178 miliona dolara i uvozom od 43 miliona dolara, izjavio je 16. maja bugarski zamenik ministra ekonomije Lučezar Borisov.

Govoreći na seminaru o južnoafričkoj ekonomiji i investicijama, u organizaciji Ambasade Južne Afrike i Bugarske privredne komore, Borisov je rekao da će Bugarska podstaći inicijative usmerene na doprinos razvoju obostrano korisne trgovačke i investicione saradnje između dve zemlje.

Borisov je rekao da postoji veliki potencijal za jačanje bilateralne trgovine i ekonomske saradnje između Bugarske i Afrike.

“Veoma nam je drago što vidimo povećan obim međusobne trgovine poslednjih godina”, rekao je on.

Borisov je rekao da poslednjih godina glavne kategorije robe koja se izvozi iz Bugarske u Južnu Afriku uključuju naftna ulja, bakarne šipke, električne akumulatore, suncokretovo i šafranovo ulje, kao i voće.

Proizvodi uvezeni iz Južne Afrike uključuju ovčju kožu, vunu, ugalj, teretna vozila i putnička vozila.

“Želimo da privučemo investicije iz Južne Afrike u oblastima kao što su industrija visoke tehnologije, informacione i komunikacione tehnologije, elektronika i elektrotehnika, mašinogradnja, koprodukcija delova motornih vozila, farmaceutika i poljoprivreda”, rekao je Borisov./ ibna