Ministarstvo spoljnih poslova Kipra: Konzulat predstavlja ozbiljan potez secesije

Ministarstvo spoljnih poslova Kipra: Konzulat predstavlja ozbiljan potez secesije

Autor: Michalis Michael

Ministarstvo inostranih poslova Kipra osuđuje izraženu nameru Turske da otvori „Generalni konzulat“ ove zemlje u Famagusti. Takvo ponašanje turske strane, kako se navodi u izjavi, pokazuje napore Turske da uspostavi neprihvatljive činjenice i potkopa mogućnost ponovnog pokretanja procesa za rešenje kiparskog pitanja u okviru misije generalnog sekretara UN.

Istovremeno, naglašava se da će Republika Kipar nastaviti da preduzima odlučne akcije protiv turskih provokacija, preduzimajući sve odgovarajuće mere kako bi ih sprečila. Takkođe će raditi na stvaranju uslova neophodnih za nastavak pregovora, od pozicija na kojima su zaustavljeni u Crans Montani.

Namera otvaranja „konzulata“ je, prema Ministarstvu spoljnih poslova, još jedan vrlo ozbiljan akt o secesiji, što predstavlja kršenje relevantnih rezolucija UN-a, posebno Rezolucije 550 Saveta bezbednosti. U ovoj Rezoluciji se, između ostalog, „osuđuju sve secesionističke akcije, uključujući navodnu razmenu ambasadora između Turske i rukovodstva kiparskih Turaka, proglašava ih se nelegitimnim i nevažećim i poziva na njihov trenutni opoziv“. U ovo spadaju i poslednje provokativne akcije Turske i„ funkcionera “ okupacionog režima u odnosu na Famagustu i još mnoge druge akcije./ibna