Ministarstvo spoljnih poslova Turske o odluci za DHKP-C: “Grčka je sigurno utočište za terorističke organizacije”

Ministarstvo spoljnih poslova Turske o odluci za DHKP-C: “Grčka je sigurno utočište za terorističke organizacije”

Tursko ministarstvo inostranih poslova, u izjavi, osudilo oslobađajuću presudu za devet Turaka koje je grčka policija uhapsila kao pripadnike terorističke organizacije DHKP-C (Revolucionarna narodna oslobodilačka partija), po optužbi za planiranje napada na turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana u Atini.

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova, Hami Aksoy, izjavio je da je Turska „zabrinuta da je Grčka postala sigurno utočište za terorističke organizacije DHKP-C, PKK i FETO. Simpatije, tolerancija i pomoć Grčke se ne mogu prihvatiti, za razliku od obećanja za međunarodnu borbu protiv terorizma”.

„Današnja odluka o oslobađanju devet pripadnika DHKP-C, koje je grčka policija uhapsila 2017. godine, sa ozbiljnim indikacijama napada na našeg predsednika i za koje smo zatražili izručenje Turskoj, jer postoje nalozi za njihovo hapšenje, pokazuje zašto tgeroristički elementi imaju „gnezdo“ u Grčkoj. DHKP-C se nalazi na listi terorističkih organizacija u EU. Zato i odluka suda jasno ometa borbu protiv terorizma u Evropi ”./ ibna