Ministri EU nisu postigli saglasnost o otvaranju pregovora o pridruživanju za Severnu Makedoniju i Albaniju

Ministri EU nisu postigli saglasnost o otvaranju pregovora o pridruživanju za Severnu Makedoniju i Albaniju

Ministri EU nisu uspeli da donesu odluku kojom bi odobrili otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, rekao je na konferenciji za novinare finski ministar za pitanja EU Tytti Tuppurainen, u Luksemburgu nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU.

Odlazeći Komesar EU za proširenje, Johannes Hahn, rekao je da ovo nije momenat slave za Evropu, misleći na sastanak Saveta za opšta pitanja. Dodao je da je većina zemalja članica podržala preporuku za početak pregovora sa ove cdve zemlje.

“Nema sumnje da će svako dalje odlaganje naneti štetu našem kredibilitetu na zapadnom Balkanu i takođe našim ambicijama da postanemo jak globalni igrač,” istakao je Hahn.

Tri države, Francuska, Nemačka i Italija, bile su protiv poslednjeg predloga da se dve zemlje “razdvoje” i da se pregovori počnu prvo sa Severnom Makedonijom.

Francuska je bila protiv jer ne želi da više zemalja bude prihvaćeno pre nego što se proces pregovora ne reformiše, dok su Nemačka i Italija bile zabrinute da bi Albanija mogla biti “beskrajno” zaglavljena u čekaonici EU ako pregovori počnu samo da Severnom Makedonijom./ibna