Ministri spoljnih poslova Bugarske i Rusije razgovarali o energetici i kulturnim vezama

Ministri spoljnih poslova Bugarske i Rusije razgovarali o energetici i kulturnim vezama

Bugarska minstarka spoljnih poslova; Ekaterina Zaharieva, sastala se danas sa svojim ruskim kolegom, Sergejem Lavrovim, tokom posete Moskvi, kao prvi bugarski ministar spoljnihi poslova koji je došao u rusku prestonicu od 2011. godine.

Tokom razgovora, ministri su se dotakli velikog broja pitanja, uključujući energetiku, veze u oblasti kulture i turizam, a Lavrov je nakon sastanka rekao da je Rusija zadovoljna “aktiviranjem političkog dijaloga” u ovoj godini koji uključuje posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Sofiji i bugarskog predsednika Roumena Radeva ekonomskom forumu u St. Petersburgu, gde se sastao sa ruskom predsednikom Vladimirom Putinom.

“Zajednički rad na unapređenju političkog dijaloga” rezultirao je jačanjem trgovinskih i ekonomskih veza, tvrdi Lavrov.

Kako se već često dešava na sastancima Rusije i Bugarske na visokom nivou, ministri su razgovarali i o energetskom sektoru, a Lavrov je još jednom ponovio rusku spremnodt da učestvuje u traženju strateškog investitora za nuklearnu elektranu Belen, što je proces koji je trenutno u toku, lroz držvanu nuklearnu korporaciju Rosatom.

Ministri su takođe razgovarali o kopnenom produžetku gasovoda Turski tok, gde Bugarska radi na proširenju kapaciteta svoje gasne mreže kako bi prihvatila povećan tranzitni protok gasa.

U drugom delu razgovora, Lavrov i Zaharijeva su razmatrali veze u oblasti kulture, perspektive ponovnog otvaranja trajektne linije preko Crnog mora i turizam.

Zaharijeva je pozvala Lavrova da poseti Bugarsku, što je on i prihvatio. Na pitanje novinara da li bi to moglo voditi poseti Putina Bugarskoj, Lavrov je rekao da će, ako se takva mogućnost ukaže, to biti prihvaćeno./ibna

(Foto: Rusko ministarstvo spoljnih poslova)