Ministri spoljnih poslova Bugarske, Severne Makedonije pozivaju istoričare da finaliziraju rad o zajedničkoj istoriji

Ministri spoljnih poslova Bugarske, Severne Makedonije pozivaju istoričare da finaliziraju rad o zajedničkoj istoriji

Ministri spoljnih poslova Bugarske i Severne Makedonije, Ekaterina Zaharieva i Nikola Dimitrov, žele da istoričari iz dve zemlje koji rade u zajedničkoj komisiji ubrzaju rad i donesu odluke do kraja godine o važnim temama u zajedničkoj istoriji, uključujući sadržaj udžbenika.

To se navodi u izjavi bugarskog ministarstva spoljnih poslova 28. juna, nakon što su Zaharieva i Dimitrov razgovarali u Sofiji na marginama sastanka ministara spoljnih poslova procesa Crnomorske ekonomske saradnje.

Zaharieva je govorila o rezultatima prvog sastanka bugarsko-severno makedonske zajedničke međuvladine komisije, kao i sastanku zajedničke komisije za istorijska i obrazovna pitanja, koja će se održati u septembru 2019. godine, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Dvoje ministara razgovarali su o evropskim integracijama Republike Severne Makedonije u kontekstu očekivanja da će Skoplje i Tirana dobiti odluku o početku pregovora za članstvo u EU u oktobru.

Bugarska podržava nastojanja Republike Severne Makedonije za članstvo u EU, ali će strogo pratiti provođenje bilateralnog Ugovora o partnerstvu, susedstvu i saradnji kroz proces pregovora Republike Severne Makedonije s EU, saopštilo je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

U protekle dve godine, odnosi između Bugarske i Severne Makedonije postali su izrazito srdačniji, pogotovo ratifikacijama Sporazumu o dobrosusedstvu u parlamentima obe zemje.

Međutim, nedavno je u zajedničkoj komisiji za istoriju postojao kamen spoticanja o stavovima revolucije Goce Delčeva iz 19. veka. Usred sukoba oko Delcheva, neki visoki bugarski političari, uključujući i premijera, upozorili su Severnu Makedoniju da ne pokušava “ukrasti” bugarsku istoriju.

(Fotografija Nikole Dimitrova i Ekaterine Zaharieve 28. juna 2019. godine: Ministarstvo vanjskih poslova Bugarske)