Ministri spoljnih poslova EU danas u Briselu raspravljaju o zapadnom Balkanu

Ministri spoljnih poslova EU danas u Briselu raspravljaju o zapadnom Balkanu

Ministri spoljnih poslova EU sastaju se u Briselu kako bi razgovarali o transatlantskim odnosima i zapadnom Balkanu. Sastankom predsedava Josep Borrell, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Ministri će takođe razmotriti najnovija međunarodna zbivanja, uključujući situaciju u Sahelu, globalno zdravlje i spremnost odgovora na pandemije s obzirom na predstojeći Globalni zdravstveni samit G20, situaciju u Avganistanu, nakon najave o povlačenju američkih snaga, odnose sa Rusijom, stanje pregovora o zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA) u Beču, nedavno odloženi palestinski izbori, zabrinjavajuća situacija u Libanu.

Očekuje se da će se specijalni predsednički izaslanik SAD-a za klimu John Kerry pridružiti video konferencijom radi razmene mišljenja usredsređenih na klimatska pitanja.

Zapadni Balkan

Savet će imati široku stratešku raspravu o zapadnom Balkanu, njihovim odnosima sa EU i elementima pojačanog angažovanja EU u regionu.

Značaj zapadnog Balkana za EU ​​i jasnu evropsku perspektivu regiona u potpunosti i nedvosmisleno ponovo potvrđuju Savet, Evropska komisija i Evropski parlament u redovnim intervalima, uključujući i države članice EU u EU-zapadni Balkan Sofija i samita u Zagrebu 2018. i 2020. godine.

Ministri spoljnih poslova razgovaraće o tome kako dalje poboljšati najviši nivo političkog angažovanja sa regionom kako bi se oslobodio zajednički potencijal, radili kao partneri u rešavanju globalnih izazova, ojačali saradnju u bezbednosnim pitanjima i zajedno oblikovali zajedničku budućnost u EU kroz hitne i konkretne postupak. To uključuje i suzbijanje pandemije COVID-19, nivoe finansijske i ekonomske podrške EU bez presedana i saradnju na strateškoj komunikaciji. / ibna