Ministri spoljnih poslova EU na Brdu kod Kranja se fokusirali na napore Unije u Avganistanu

Ministri spoljnih poslova EU na Brdu kod Kranja se fokusirali na napore Unije u Avganistanu

Ministri spoljnih poslova EU okupili su se na neformalnom sastanku na Brdu pri Kranju (Gimnich).

Dvodnevni događaj čiji su domaćini bili ministri spoljnih poslova Slovenije dr Anže Logar, a kojim je predsedavao visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, pružio je platformu za otvorenu debatu o budućim naporima Unije u Afganistanu i odnosima EU-Kina.

U raspravi o Afganistanu, približavanje stavova donelo je širok konsenzus zasnovan na odlukama prethodno donetim na vanrednim sednicama ministara spoljnih poslova i ministara unutrašnjih poslova. Nema sumnje da države članice žele da govore jednim glasom. Jednoglasna poruka je jasna: događaji kojima smo bili svedoci 2015. i 2016. ne smeju se ponoviti”, rekao je dr Logar.

Dalje je objasnio da su ministri takođe razmenili mišljenja o tome kako započeti dijalog sa talibanskim vlastima kako bi se osigurala inkluzivna prelazna Vlada koja će nastaviti da poštuje ljudska prava, posebno prava žena.

Budućnost Avganistana ostaje ključno pitanje za EU. EU ostaje posvećena pružanju podrške afganistanskom stanovništvu, napomenuo je Josep Borrell.

On je takođe naglasio da će saradnja sa afganistanskim moćnicima nakon preuzimanja vlasti zavisiti od ispunjenja pet merila: posvećenost da Avganistan neće služiti kao baza za terorizam u drugim zemljama; poštovanje ljudskih prava, posebno prava žena, vladavine prava i slobode medija; uspostavljanje inkluzivne i reprezentativne prelazne Vlade putem pregovora; slobodan pristup za humanitarnu pomoć, poštujući procedure i uslove njene isporuke; dozvola za odlazak stranih državljana i Avganistanaca u opasnosti koji žele da napuste zemlju u skladu sa pozivima iz Rezolucije 2593 (2021) SB UN i obavezama Talibana.

Prvi dan ministarskog sastanka bio je fokusiran na diskusiju o Avganistanu. Okupljenim ministrima prvo se obratio visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Filippo Grandi, a zatim su razmotrili nastavak evakuacije preostalih građana EU i lokalnog avganistanskog osoblja koji su davali podršku kako bi se omogućila implementacija evropskih programa u zemlji. Naglasili su da Evropska unija mora sprečiti humanitarnu katastrofu i mogući migracioni val prema Europi sa susednim afganistanskim zemljama i drugim ključnim međunarodnim akterima. Ministri su bili jednoglasni u pogledu hitne potrebe za dogovorom o sveobuhvatnoj strategiji EU prema Avganistanu, koja će uključiti bezbednosnu procenu od migracionih kretanja do terorističkih napada i nezakonite trgovine drogom.

Drugog dana sastanka održana je diskusija o odnosima EU i Kine. Ministri su se složili da je jedinstvo i koordinisan pristup svih država članica EU prema Kini od najveće važnosti. Mogući obnovljeni angažman EU mora biti postepen, određen i koordinisan.

Nakon razgovora, ministar dr Logar je bio domaćin radnom ručku sa indijskim ministrom spoljnih poslova dr Subrahmaniam Jaishankarom. Ručak je ministrima inostranih poslova EU dao priliku da razgovaraju o geopolitičkim i geoekonomskim trendovima u indo-pacifičkom regionu, zalažući se za nastojanje za bližim partnerstvom između istomišljenika u regionu u kojem Indija ima dominantnu ulogu. / ibna