Ministri spoljnih poslova Grčke i Turske razmenili teške reči o novim turskim bušenjima u kiparskoj EEZ

Ministri spoljnih poslova Grčke i Turske razmenili teške reči o novim turskim bušenjima u kiparskoj EEZ

U saopštenju portparola Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoya, Turska je u utorak kritikovala izjave grčkog ministarstva spoljnih poslova u vezi s pomorskom jurisdikcijom zemlje i aktivnostima bušenja.

„Grčka, današnjom izjavom, još jednom pokazuje svoja nerealna viđenja i stavove koji negiraju prava u vezi sa problemima u našem regionu“, izjavio je Aksoy.

On je napomenuo da strana kiparskih Grka namerno ignoriše činjenicu da Turska ima zakonska i suverena prava u istočnom Mediteranu i Egejskom moru.

“Kiparski Turci imaju jednaka prava, kao suvlasnik ostrva, na resurse oko Ostrva”, dodao je on.

Aksoy je takođe rekao da je stvarna pretnja miru i stabilnosti u Istočnom Mediteranu “minimalistički i beskompromisni stav dvojca kiparskih Grka i Grka”.

“Odlučno ćemo nastaviti da štitimo prava kiparskih Turaka u Istočnom Mediteranu”, dodaje on.

Razlog za saopštenje turskog Ministarstva spoljnih poslova bila je saopštenje grčkog Ministarstva spoljnih poslova, u kojem se nedvosmisleno osuđuje novo nelegalno bušenje  Turske unutar Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ) i kontinentalnog pojasa Republike Kipar, na parcelama koje su putem zakonskih procedura licencirane evropskim energetskim kompanijama.

„Ovo je još jedna provokacija kojom se odbacuju pozive EU i međunarodne zajednice na poštovanje međunarodnog prava i suverenih prava Republike Kipar. Potvrđuje, po šesnaesti put, destabilizujuću ulogu Turske, kao i njen karaktern krajnjeg prekršitelja međunarodnog prava u regionu”, navodi se u izjavi grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se dalje kaže da „ponavljanje i opsesija delinkventnim ponašanjem ne proizvode pravdu, niti kreiraju svršen čin“.

„Izražavamo punu podršku i apsolutnu solidarnost sa Republikom Kipar i pozivamo Tursku da poštuje međunarodno pravo i da se suzdrži od akcija koje narušavaju bezbednost i stabilnost u našem zajedničkom susedstvu“, zaključuje se u izjavi. / ibna