Ministri spoljnih poslova grupe Central 5 razgovarale o otvaranju granica

Ministri spoljnih poslova grupe Central 5 razgovarale o otvaranju granica

Ministri spoljnih poslova Austrije, Češke, Mađarske, Slovačke i Slovenije sastali su se u Budimpešti u utorak 14. jula 2020. na drugom sastanku u formatu pet zemalja Centralne Evrope, a sastanak je održan neformalno. Prvi sastanak u ovom formatu održan je 16. juna 2020. u Beču.

Domaćin ovog sastanka bio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto. Na sastanku su ministri razgovarali o aktuelnim pitanjima koja se odnose na pandemiju Covid-19. Glavna tema bilo je otvaranje granica za državljane trećih zemalja, postavljanje instrumenta za oporavak s ciljem pomoći pogođenim državama članicama, koje nemaju dovoljno kapaciteta za finansiranje oporavka putem nacionalnih budžeta i višegodišnjeg finansijskog okvira. Takođe su razgovarali o ulozi državnih subvencija u ulaganju i regionalnoj ekonomskoj saradnji, što bi ponovo pokrenulo i ojačalo ekonomije zemalja članica EU.

Strateška važnost finansijskog paketa za oporavak je pomoć pogođenim državama članicama Evropske unije, koje nemaju dovoljno mogućnosti da finansiraju oporavak nakon Covid-19 putem nacionalnih budžeta.

Ministri spoljnih poslova takođe su govorili o ulozi državnih subvencija u investiranju i regionalnoj ekonomskoj saradnji, što bi ponovo pokrenulo i ojačalo ekonomiju.

Sastanci ministara spoljnih poslova u ovom formatu, koji su se odvijali usred epidemije Covid-19, novi su oblik intenzivnije saradnje i umrežavanja u ovom delu Evrope.

Slovenački ministar Logar pozvao je kolege na sastanak u Sloveniju, koji je zakazan za 15. septembar 2020. godine.