Ministri spoljnih poslova Hrvatske i Slovenije sastali se na granici

Ministri spoljnih poslova Hrvatske i Slovenije sastali se na granici

U Hrvatskoj ili Sloveniji nema povećanja broja obolelih od koronavirusa, pa dve zemlje rade na tome da obezbede da sve oblasti života budu u funkciji i da se pažljivo vrate u normalu, rekli su u petak ministri spoljnih poslova Hrvatske i Slovenije na sastanku koji je održan na graničnom prelazu Kaštel-Dragonja.

„Odnosi Hrvatske i Slovenije baziraju se na dugoročnim vezama koje su rezultirale uspešnom saradnjom. Drago mi je da imamo sličnu epidemiološku situaciju u našim zemljama, što svakako doprinosi sporazumu o olakšavanju prekograničnog putovanja”, naglasio je na konferenciji za novinare hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman, dodajući da su obe zemlje pozdravile preporuke Evropske komisije o postepenom ukidanju ograničenja prekograničnih putovanja, uvedenih zbog koronavirusa.

Naglasio je i činjenicu da su Hrvatska i Slovenija na početku pandemije ugovorile slobodan tranzit teretnih vozila iz Hrvatske u Sloveniju i obrnuto, kao i olakšali prekogranična putovanja hrvatskim i slovenačkim državljanima putem bilateralnih sporazuma, poput onog sklopljenog danas.

Grlić Radman je dodao da su razgovarali o situaciji duž granice, koja svakodnevno utiče na život građana koji žive na granici, i zaključio da to treba rešiti fleksibilno, kroz partnerstvo, jer, kako je rekao, “lokalne stvari treba rešavati na lokalnom nivou.”

„Uveren sam da ćemo u budućnosti još više sarađivati, da ćemo odgovoriti na sve prepreke sa kojima ćemo biti suočeni i da ćemo sarađivati u svim oblastima. Nadam se da ćemo biti uspešni kao i do sada“, rekao je slovenski ministar spoljnih poslova Anže Logar, kome je ovo bio prvi zvanični sastanak sa hrvatskim kolegom.

Kako je javila agencija HINA, dva ministra spoljnih poslova još uvek nisu parafirali sporazum koji bi dodatno olakšao prekogranična putovanja. Nisu najavljene ni moguće buduće mere. One će biti predstavljene javnosti, rekao je ministar Grlić Radman, nakon što o njima bude obaveštena Vlada i premijer Andrej Plenković.

Odgovarajući na pitanja novinara, Grlić Radman je rekao da je u interesu Hrvatske da slovenski državljani prelaze granicu kao i do sada.