Mirovni korpus na Kosovu

Mirovni korpus na Kosovu

Šesta grupa dobrovoljaca Mirovnog korpusa Sjedinjenih Država započela je svoju službu na Kosovu.

Volonteri ovog korpusa radiće dve godine uglavnom na učenju engleskog jezika u srednjim školama na Kosovu.

Početak rada volontera ovog korpusa smatran je važnim korakom ka jačanju saradnje i priznanja između naroda Kosova i Sjedinjenih Država.

Svečanosti je prisustvovao i ambasador SAD na Kosovu Philip Kosnett, koji je u svom obraćanju volonterima rekao da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju narod Kosova na njihovom putu ka miru, pravdi i prosperitetu svih građana.

„Rad sa mirovnim korpusom jedno je od najvećih zadovoljstava moje službe kao ambasadora. Prvi put sam služio na Kosovu 2003. godine – pre nego što smo ovde imali program Mirovnog korpusa. Bilo je uzbudljivo vratiti se prošle godine i otkriti da je od 2014. godine preko 220 volontera služilo u zajednicama širom Kosova – donoseći energiju i entuzijazam, radoznalost i znanje, kao i spremnost za učenje i podučavanje“, izjavio je Kosnett.

Takođe je bio prisutan i ministar za obrazovanje, nauku i tehnologiju Shikiri Bytyqi, koji je rekao da je Kosovo uvek zahvalno Sjedinjenim Državama na pomoći kosovskom narodu.

Direktorica Mirovnog korpusa na Kosovu Darlene Grant, obraćajući se volonterima, rekla je da oni ovde daju svoj doprinos da naprave svet boljim mestom.

„Volonteri će služiti 24 meseca bez plate, živeti sa lokalnim porodicama, jesti istu hranu, ići istim autobusima, pokušavajući da budu najbolji građani u svojoj lokalnoj zajednici. Za naše volontere, Mirovni korpus je služba koja doprinosi međusobnom razumevanju, posebno razumevanju onoga što nas čini sličnim, nasuprot onome što nas čini drugačijim. Verujem da je služba u Mirovnom korpusu jedna od najvažnijih odluka vašeg života, da dođete ovde, da napustite svoje porodice, prijatelje, da služite ovde”, rekla je ona.

Direktorica programa i treninga Karen Scheuerer rekla je da je služba mirovnog korpusa čarobno iskustvo koje otvara srce i um novim mogućnostima./ibna