Mišel se slaže sa korisnom evro-turskom saradnjom, naglašava zaštitu interesa EU i država članica

Mišel se slaže sa korisnom evro-turskom saradnjom, naglašava zaštitu interesa EU i država članica

„Danas smo imali iskrene razgovore sa predsednikom Erdoganom o budućnosti evro-turskih odnosa“, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, posle sastanka u Ankari sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoanom.

„Na prošlomesečnom Evropskom savetu razgovarali smo o situaciji u istočnom Mediteranu i odnosima EU i Turske“, naglasio je Michel.

„Strateški interes EU ostaje u stabilnom i sigurnom okruženju na istočnom Mediteranu i u obostrano korisnom i pozitivnom odnosu sa Turskom.“

Mišel je pozdravio nastavak bilateralnih pripremnih razgovora između Grčke i Turske i predstojeću posetu grčkog ministra spoljnih poslova Turskoj.

Što se tiče Kipra, Šarl Mišel rekao je da „EU ostaje posvećena nastavku pregovora. Kao aktivni posmatrač, EU u potpunosti podržava proces pod pokroviteljstvom UN-a i radujemo se neformalnom sastanku za nekoliko nedelja. Poslednjih meseci primećujemo deeskalaciju. Ovo je pozitivan razvoj, koji se mora održavati i jačati“.

Evropski komesar je nakon toga primetio da je predsedniku Erdoganu rekao da je „EU spremna da na stol postavi konkretan i pozitivan program zasnovan na tri stuba: ekonomskoj saradnji, migraciji i kontaktima između ljudi i mobilnosti. Naša posvećenost biće progresivna, proporcionalna i reverzibilna. I nadamo se da će Turska iskoristiti ovu priliku“.

Razrađujući pitanje, Šarl Mišel rekao je da je „EU daleko najveći trgovinski partner Turske. Ekonomska saradnja će se ispitati u raznim oblastima. Evropski savet pozvao je Komisiju da započne pripremni rad. “

Dodao je da ćemo „takođe razmotriti dijalog na visokom nivou o pitanjima od zajedničkog interesa, kao što su regionalna pitanja, javno zdravlje, klimatske promene i borba protiv terorizma. I istraživaćemo načine za poboljšanje saradnje u međuljudskim kontaktima i mobilnosti.“

Što se tiče migracija, Mišel je rekao: „Cenimo Tursku jer je ugostila četiri miliona sirijskih izbeglica i slažemo se da će se pomoć EU nastaviti. Komisija će uskoro podneti predlog za finansiranje sirijskih izbeglica u Turskoj, Jordanu i Libanu. “

Komentarišući vladavinu zakona i poštovanje osnovnih prava koja predstavljaju temeljne vrednosti EU, evropski zvaničnik je rekao: „Sa predsednikom Erdoanom podelili smo duboku zabrinutost zbog najnovijeg razvoja događaja u Turskoj u tom pogledu, posebno slobode izražavanja i ciljanja političkih partija i mediji“.

Osvrćući se na povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije i promociju ženskih prava, rekao je da je ovo izazvalo ozbiljnu zabrinutost u Evropi. „Jutros sam imao vrlo zanimljiv sastanak o ovim pitanjima sa predstavnicima Ujedinjenih nacija i UN Women. Dijalog o ovim pitanjima ostaje suštinski deo evro-turskih odnosa “, rekao je Mišel.

ON je naglasio da je sa turskim predsednikom, „razgovaraoo i o regionalnim i spoljnopolitičkim pitanjima. Razlike i dalje postoje, ali otvaraju se nove mogućnosti za mir i stabilnost, posebno u Libiji, koju sam posetio prošle nedelje. O tome imamo kritičnu poruku: svi strani borci i trupe moraju napustiti Libiju“.

Rezimirajući, Šarl Mišel je izjavio da „Evropska unija ima strateški interes da razvija saradnju i obostrano koristan odnos sa Turskom. Istovremeno smo odlučni da branimo interese EU i država članica i promovišemo svoje vrednosti.

Pružamo ruku našoj progresivnoj agendi. A na Turskoj je da iskoristi ovu priliku na stabilan i održiv način. Sa svoje strane, EU je spremna da započne dijalog. Napredak ćemo proceniti na sastanku Evropskog saveta u junu.“ / ibna