Misija OEBS-a podržava obuku crnogorskog Javnog servisa

Misija OEBS-a podržava obuku crnogorskog Javnog servisa

U okviru podrške crnogorskom javnom servisu (RTCG) u kontinuiranom procesu profesionalizacije i digitalizacije, Misija OEBS-a u Crnoj Gori organizuje interni trening za zaposlene u ovom mediju sa ekspertom i bivšim urednikom redakcije za monitoring u BBC-ju Stivenom Hermanom, od 29. jula do 2. avgusta 2019. godine u Podgorici.

“Izuzetno se radujemo ovom projektu i što ćemo uraditi nešto dobro za građane Crne Gore: konačno, građani će dobiti dobru sliku i ton. Nadamo se da će ovo biti dobar projekat, jer obuka za moderno novinarstvo je nešto što nedostaje javnom servisu. Ova obuka će nam pomoći da definišemo aktivnosti koje treba da sprovedemo kako bismo spremno dočekali izazove budućnosti, kako u kadrovskom, tako i u tehničkom pogledu”, kazao je generalni direktor RTCG Božidar Šundić.

Herrmann je kazao digitalna transformacija u vestima, kao i u mnogim drugim oblastima života, nosi brojne izazove koji mogu biti zaista teški, ali, takođe, uzbudljivi i koji pružaju puno mogućnosti.

“Istražićemo kombinaciju praktičnih veština, “know-how” tehnologije i pokrenućemo širu diskusiju sa timom o tome kako da organizaciju učinimo efikasnijom u celini. U tom duhu odradiću niz sesija koje će uključivati novinare i saslušati njihove ideje, jer oni znaju ovu organizaciju i publiku“, rekao je Herrmann.

Menadžer medijskog programa u Misiji OEBS-a u Daniel Blank kazao je da se novi internetski alati i platforme konstantno stvaraju.

“Mnogi od njih su korisni za novinare. Međutim, često nije toliko očigledno znati kako ih smisleno iskoristiti. Digitalne veštine ne znače samo razumevanje tehnološke strane, već je još važnije razumeti novinarsku interakciju sa publikom, čija priroda se konstantno menja“, rekao je Blank.