Mišljenje / Evropski izbori 2019: Neprijatelj na vratima

Mišljenje / Evropski izbori 2019: Neprijatelj na vratima

Politička kriza u Austriji nije ni slučajna ni jedinstvena. Niti je to bilo iznenađujuće. To je bilo otkriće i možda potvrda kako se krajnja desnica u Evropi učvršćuje poznatim / nepoznatim “centrima” koji žele da destabilizuju Evropsku uniju i nateraju je da se povuče.

Naravno, samo odlučivanje o jačanju krajnje desnice nije dovoljno da se to ostvari. Takvim planovima proteklih godina pomogla je politika koju su vodile vodeće zemlje EU, što je prosperitet ekonomskih ličnosti stavljalo ispred naroda Evrope.

Nakon što su pronašli otvoreno polje u kojem će djelovati, „centri“ izvan EU radili su metodički na način da podrže populističke stranke, ali i krajnje desničarske i fašističke političke formacije.

Naravno, moglo bi se reći da napad na Rusiju, koja je prikazana kao krivac za jačanje krajnje desnice, organizuju NATO i evropski saveznici SAD.

Međutim, činjenice i otkrića, kao u slučaju Austrije, pokazuju rusko učešće, ako ne direktno, onda sigurno preko ruskih državljana koji su moćni u svojoj zemlji, uglavnom ekonomski.

Nedavno su otkriveni Rusi koji su učestvovali u širenju propagande protiv Prespanskog sporazuma – koji je promovisao rešenje spora oko imena između Grčke i Severne Makedonije. Čak i danas postoje nepotvrđene glasine da ruski igrači intervenišu na severu Grčke, pre lokalnih i evropskih izbora, kako bi podržali određene kandidate krajnje desnice.

Sigurno je da glasine kruže brže od vesti, a zavere su sada popularna zabava, ali retko je da ima dima bez vatre.

Evropske izbore 2019. godine, koji dolaze u posebno ključnom trenutku za Evropsku uniju, ciljaju mnogi vanjski igrači. SAD, Rusija i Kina imaju interese na koje utiče ishod izbora. Snage koje će preuzeti uzde EU će odrediti i budućnost saveznika Unije.

Evropa je postala ranjiva zbog usvojenih politika koje su građane ostavile ranjive na populizam, strah i nesigurnost. Oni koji žele da se ova situacija nastavi će pokušati da intervenišu.