Mišljenje / Nova stranica za Grčku

Mišljenje / Nova stranica za Grčku

Piše: Spiros Goutzanis

Slika Grčke karte u plavoj boji dolazi kao završni čin evropskih izbora i znači potvrdu velike pobede ND-a, ali i odgovarajući poraz SIRIZE, koji je u svakom slučaju ogroman, ali je još uvek otvoren jer bi mogao dobiti i karakteristike strateškog poraza.

Kako je prisutna opasnost od potpunog kolapsa, premijer Alexis Tsipras je već juče u svom štabu objavio novi slogan: “udružujemo snage za borbu na nacionalnim izborima.” Iz Koumoundouroua se dodaje da nacionalni izbori imaju drugačije karakteristike i da će dileme biti jasnije formulisane: građani će biti pozvani da odlučuju o budućnosti zemlje, o premijeru, kao i koji će se program sprovoditi u naredne četiri godine, neoliberalni program ND ili SIRIZA program koji kombinuje ekonomski rast sa jačanjem države blagostanja i podrške slabim društvenim slojevima.

U tom kontekstu, počele su pripreme za nacionalne izbore. Pre svega, kompletiran je tim za komunikacije sa novim kadrovima u Maximusu, sedištu premijera, jer su oni koji su tu bili pre evropskih izbora optuženi za pogrešne procene do poslednjeg trenutka. Zatim, ovaj put to neće biti samostalni šou Alexisa Tsiprasa, nego će i sve druge osobe iz prve linije biti bačene u bitku. Pokušaće se naglasiti programski element, uz navođenje mera koje se preduzimaju i predviđaju politiku za svaki sektor. Naglasak će biti dat – a Euclid Tsakalotos već ima relevantan mandat – za naredni četverogodišnji program za srednju klasu, gde smatraju da je izborna igra izgubljena. Ne samo zato što su slobodnjaci i mala i srednja preduzeća u Grčkoj brojni, već i zato što imaju povećanu ulogu u oblikovanju ukupne društvene i političke klime.

Naravno, SIRIZA ne očekuje da pobedi na izborima. Ono čemu se nadaju je da će se, nakon “izlečenja” od nezadovoljstva rezultatima na evropskim izborima, i u kombinaciji sa neoliberalnim programom Kiriakosa Mitsotakisa, mobilizirati birači levog centra kako bi se “ispravili ishodi evropskih izbora”. Kako određuju ovu ispravku? Još je rano za numeričke procene, ali je cilj u svakom slučaju da se snage SIRIZE zadrže na 25% i da se razlika sa ND zatvori što je više moguće. SIRIZA mora ostati glavni igrač druge strane u novoj dvostranačkoj formaciji.

ND: Cilj je postići većinu u parlamentu

U ND stvari su potpuno drugačije. Kiriakos Mitsotakis je veliki pobednik i nesporni lider desnog krila. Mitsotakis je pobedio na dva izbora, otvorivši svoju agendu, a ako uspe na nacionalnim izborima, on će imati demokratski legitimitet i zeleno svetlo za sprovođenje kontroverznog programa o određenim tačkama, koji se zasniva na ograničavanju javnog sektora i odgovarajući ulazak privatnih lica, čak i u tabu područja koja sada štiti država, na jačanje preduzetništva i prilagođavanje radnika i poslodavaca na 24/7 radno. Naravno, on će naglasiti agendu zakona i reda, dok je pitanje u kojoj meri će rukovodioci SIRIZA biti sudski gonjeni. Hoće li stati na Pavlosu Polakisu, što se smatra sigurnim, ili će doći do premijera, kao što Antonis Samaras i Adonis Georgiadis zahtevaju.

U svojim nastupima nakon evropskih izbora, Kiriakos Mitsotakis se brine da istakne vodeće i “premijerske” elemente i da uveri umerene glasače. Ono što ND mora da uradi je da prati kreiranu plimu, a ne da plaši glasače koji su još uvek oprezni.

Cilj za Kiriakosa Mitsotakisa je da dostigne parlamentarnu većinu, što se čini izvodljivim, iako je izjavio da će tražiti najveći mogući konsenzus. Paralelni cilj predsednika ND-a je da izabere što više svojih poslanika u parlamentarnu grupu stranke. Do sada većina njih pripada Karamanlisu i Samarasu. Gospodin Mitsotakis u tome nije uspeo na evropskim izborima – njegov jedini poslanik u Evropskom parlamentu je Stelios Kumpouropoulos- ali u nacionalnom parlamentu ND će povećati svoju snagu sa 60 na 80 mesta, a margine su mnogo veće. Pored činjenice da je partijska kontrola sama po sebi cilj svakog lidera, Kiriakos Mitsotakis želi prijateljsku parlamentarnu grupu, kako bi implementirao svoj program koji ima jake neoliberalne elemente.

U svakom slučaju, zemlja okreće novu stranicu, jer će po prvi put u vladi biti neoliberalna liderska grupa, dok će opozicija započeti procese za redefinisanje levog centra, koji dostiže čak i otvoreno pitanje – da li će Alexis Tsipras jednostavno promeniti SIRIZA ili će formirati novu stranku./ibna