Misterija i dalje okružuje navodnu bugarsku vezu sa slučajem Skripal

Misterija i dalje okružuje navodnu bugarsku vezu sa slučajem Skripal

Misterija nastavlja da prati navode o vezi između napada otrovom u martu 2018. na bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripala i trovanja bugarskog biznismena u industriji oružja Emila Gebreva iz aprila 2015. godine.

Veza, prema tvrdnjama vebsajta Bellingcat, poprima oblik Sergeja Fedotova, oficira ruske vojne obaveštajne službe GRU, za kojeg ineternet stranica kaže da se, u stvari, radi Denisu Sergejevu, visokom oficiru GRU i diplomcu Vojne diplomatske akademije Rusije.

Zvanični interes Bugarske za navodno trovanje Gebreva i njegovog sina oživljen je izveštajima o tvrdnjama da je Fedotov bio uključen u oba napada.

U februaru 2019. godine, pokazalo se da je istraga o slučaju Gebrev obustavljena u aprilu 2016. godine, ali da je nastavljena u oktobru 2018. godine, nakon što je Gebrev pisao generalnom tužiocu Sotiru Tsatsarovu rekavši da je posumnjao da je otrovan supstancom iz porodice Novichok, istim otrovom koji je Velika Britanija koristila u napadu na Skripale.

U februaru, Tsatsarov je potvrdio da je Fedotov bio u Bugarskoj 2015. godine, gde je ušao 5. februara, a otišao 22. februara, te ponovo od 24. aprila do 28. aprila. Zabeležen je još jedan dolazak 23. maja a odlazi 29. maja.

Dana 28. aprila 2015. godine, Gebrev je osetio slabost u restoranu u Sofiji. Pao je u komu i lečili su ga lekari specijalisti za slučajeve u kojima je pacijent otrovan nepoznatom supstancom. Gebrevov sin i komercijalni direktor njegove kompanije takođe su imali znakove trovanja u danima nakon njegovog kolapsa, iako sa manjim simptomima, kaže Bellingcat.

Čini se da testovi nisu potvrdili identitet supstance koja se koristi protiv Gebreva. Tsatsarov je izjavio medijima da u ispitivanjima supstance nisu pronađene hemikalije navedene u Konvenciji o hemijskom oružju. Međutim, Bellingcat je citirao eksperte koji su rekli da Novichok nije na listi CWC. Sredinom februara o ovom slučaju se razgovaralo na sastanku britanskog ambasadora u Sofiji Emme Hopkins, premijera Bojka Borisova, ministra unutrašnjih poslova Mladena Marinova, šefova bezbednosti i obaveštajnih službi i Tsatsarova.

Marinov je nakon toga izjavio istraga ide u više pravaca. On je rekao da su male količine fosforne organske materije pronađene u Gebrevovoj kafi i salati, ali se nije smatralo da su uzrok uzrok trovanja, zbog malih količina.

Hopkins je nakon sastanka 11. februara potvrdio da su vlasti Bugarske i Velike Britanije zajedno radile na slučaju Gebrev poslednjih meseci. U danima nakon sastanka britanskog ambasadora i najviših bugarskih vlasti, u izveštajima je navedeno da su britanski obaveštajci bili u Bugarskoj u vezi sa slučajem Gebrev.

Tsatsarov je rekao da su neke od tvrdnji u medijima u vezi sa slučajem Gebrev špekulacije, pre nego činjenice.

Od kada je u prvoj polovini februara došlo do žestokih izjava i izveštaja, nije bilo nikakvih dodatnih informacija od Tužilaštva ili bilo kojeg drugog državnog organa u Bugarskoj o tom slučaju. Tehnički, predraspravni postupak je pokrenut zbog pokušaja ubistva od strane nepoznatog počinioca, što znači da bi, ako se donese odluka o formalnom podnošenju tužbe na sudu, bilo uobičajeno da tužilaštvo da izjavu o tom pitanju. Do tada, misterija i spekulacije će nastaviti da okružuju navodnu vezu između ova dva slučaja ./IBNA