Misterija u napretku pregovora vladine koalicije na Kosovu

Misterija u napretku pregovora vladine koalicije na Kosovu

Demokratska liga Kosova saopštila je u četvrtak uveče da je „u dobroj veri i u spremnosti za postizanje sporazuma podnesena ponuda Pokretu Samoopredjeljenje za zajedničku vladu“.

Više detalja nije bilo, niti je Samoopredelenje komentarisalo ponudu.

Dve stranke sastale su se u četvrtak popodne, a nakon sastanka ni lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti, niti vođa Demokratske lige Isa Mustafa nisu dali bilo kakve izjave, potaknuvši glasine u lokalnim medijima i društvenim mrežama da razgovori možda nisu uspeli.

Demokratska liga je kasnije na društvenim mrežama napisala da su “sve pretpostavke i hipoteze koje večeras kruže medijima o današnjim raspravama između DSK-a i Samoopredelenja neistinite. DSK je, u dobroj veri i spremnosti za postizanje sporazuma, podnela Samoopredelenju ponudu za zajedničku vladu.

Pokret Samomopredelenje saopštio je da su “razgovori postali intenzivniji i na stolu su već nove mogućnosti, ali još nema dogovora”, ostavljajući otvorenu mogućnost novih sastanaka.

Razgovori između Samoopredelenja i Demokratske lige nastavljeni su nakon duge pauze, ali i nakon prve sednice Parlamenta održane 26. decembra.

Glauk Konjufca iz Samoopredelenja izabran je za predsednika, iako je tokom pregovora od izbora 6. listopada rečeno da to mesto pripada Demokratskoj ligi.

Time se proširio jaz između dveju stranaka koje se ne slažu oko zahteva Demokratske lige da se mesto predsednika Kosova uključi u sporazum o formiranju vladajuće koalicije ./ ibna