NaslovnicaSrbijaMISTERIOZNI TUNEL U SRPSKOM SELU: Niko sa sigurnošću ne zna kako je...

MISTERIOZNI TUNEL U SRPSKOM SELU: Niko sa sigurnošću ne zna kako je nastao i čemu služi, a tek da vidite šta se NALAZI UNUTRA foto

Objavljeno:

Kosjerić – Živopisno selo Ražana smešteno na pola puta između Kosjerića i Dvčibara nekada je važilo za najromantičnije, jer je upravo skoro svaka kuća imala u dvorištu fenjere koji kad bi se tokom večernjih sati upalili davali bi fenomenalan prizor.

Ipak, među meštanima ovo selo poznato je i po jednoj misterioznoj rupi za koju niko sa sigurnošću ne zna kako je nastala i čemu služi. Istraživačkom poslu pristupio je speleolog Boris Stanojević iz Beograda.

“Znalo se da postoji na tom mestu tunel, međutim kako je dno tog tunela provaljeno, postavljalo se pitanje da li je u stvari to pećina. Doveo sam tim speologa koji su na osnovu kamenja koje sam im priložio konstatovali da to nije krečnjačka pećina, već da postoji mogućnost da je stvorena tektonskim poremećajima zemljišta. Na jednom snimku se lepo vide podgrade koje su karakteristične za speleološke objekte”, rekao je Boris.

Prema priči starijih meštana, kopanje tog misterioznog tunela započeli su Francuzi koji su prolazili ovim krajem. Međutim, Drugi svetski rat je prekinuo nastavak izgradnje.

“Tako su se nekada pravili tuneli, iz dva dela. Naprave se dva otvora jedan ispod drugog, dva puta po dva ipo metra i tako kada ih sastave dobiju otvor širine pet metara. Međutim, dešava se to da je tunel ostao nezavršen i da se vremenom zapušio, zbog toga se video samo gornji nivo. Na nekoliko mesta se tavanica provalila, a zbog spoljnih kiša te rupe su se napunile vodom i stvorile jezero koje je kristalno čisto, ali je je jako nepristupačno i zbog velike visine može se sići samo uz pratnju i pomoću velikih merdevina ili užadi”, kaže Boris.

Kroz ovaj tunel može se kretati samo u dubokim gumenim čizmama i uz pomoć lasera, a na putu se nalaze i mnoge prepreke. Prema procenama speleologa koji su ovde izvršili istraživanje neobičan otvor u selu Ražana dubok skoro 800 metara.

Kurir.rs/RINA

Kurir

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave