Mitropolit Amfilohije spreman za sastanak sa Markovićem

Mitropolit Amfilohije spreman za sastanak sa Markovićem

Mitropolija crnogorska i primorski na svojoj internet stranici objavila je odgovor mitropolita Amfilohija na pismo crnogorskog premijera, Duška Markovića, upućeno 28. januara, u kojem poziva na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti. Mitropolit Amfolohije kaže da je voljan da se sastane sa gospodinom Markovićem.

Amfilohije je potvrdio prijem Markovićevog pisma i izrazio mišljenje u vezi sa konkretnim tvrdnjama u pismu.

“Tvrdite da donošenje Zakona o slobodi veroispovesti neće izazvati podele među pravoslavnim ljudima u Crnoj Gori, a to je toliko suprotno stvarnosti. Od 27. decembra 2019. godine do danas, veliki broj građana, i ne samo pravoslavni, tako strpljivo, mirno i dostojanstveno se suprotstavljaju duhu i notama novog Zakona. Jasno možemo da vidimo da je Zakon produbio stari i stvorio nove podele među braćom i komšijama. Ako uzmete u obzir izjavu predsednika vaše stranke da su pravoslavne verske procesije “pokret ludaka”, onda je jasno kako je ovaj Zakon bolno podelio i rastrgao Crnu Goru. Ne slažemo se sa vašom tvrdnjom da je „donošenje zakona usklađeno sa savremenim evropskim standardima i dobilo pozitivno mišljenje Venecijanske komisije“. Cilj zakona tvrdi drugačije“, rekao je mitropolit.

Pod tim, dodao je Mitropolit, on podrazumeva odredbe koje negiraju i uklanjaju viševekovni istorijski kontinuitet pravnog subjektiviteta i imovinskih prava Crkve, pre svega, ali i drugih verskih zajednica.

“Stoga se ne možemo složiti sa vašom izjavom da “zakon uklanja kulturna, verska i civilizacijska ograničenja koja smo pronašli”. Jasno je kao dan da je Pravoslavna crkva ugrožena i uzdrmana novim Zakonom. Očekivao sam vaš poziv za dijalog o dubokim i suštinskim problemima prouzrokovanim ovim Zakonom i pronalaženju rešenja za to. Moramo vas podsetiti da je naš poziv za javni i institucionalni dijalog uvek bio otvoren, ali vi ste ga, nažalost, ignorisali”, podsetio na Amfilohije.

Kritikovao je Markovića da ih “poziva da započnemo dijalog kako bismo zaključili osnovni sporazum o regulisanju međusobnih odnosa, izrazivši spremnost da “još jednom zajedno razmotrimo najbolja moguća rešenja za primenu članaka 62, 63 i 64”.

“Žao nam je što ovo kažemo, ali očigledno odbijate da vidite da su postojeći Zakon i nepostojeći sporazum uzrok trenutnih socijalnih problema. Međutim, svesni istorijske važnosti prestola Svetog Petra Cetinjskog i odgovornost koju smo preuzeli od naših prethodnika, a pošto se brinemo za sklad, mir i jedinstvo pravoslavnog naroda u Crnoj Gori, poštujući Ustav Crne Gore, pristajemo da se sastanemo sa vama i nadamo se da ste spremni da konačno započnete suštinsko i humano razgovor koji ima za cilj uklanjanje zakona i svih diskriminatornih odredbi koje sadrži. Ako ste spremni i voljni da raspravljate o Zakonu i njegovom ukidanju, drago nam je da vas možemo obavestiti da bi u tom slučaju tokom razgovora bio prisutan biskup Joanikije i Atanasije i Dimitrije. Očekujemo da predložite termin sastanka”, zaključuje mitropolit Amfilohije. /ibna