Mitsotakis će Macronu predstaviti plan reformi

Mitsotakis će Macronu predstaviti plan reformi

Posetom Parizu i razgovorima sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom, grčki premijer Kyriacos Mitsotakis danas započinje niz sastanaka sa liderima Evrozone. Krajem meseca Mitsotakis će se u Berlinu sastati i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Prema izvorima, grčki premijer će pokušati poslati snažnu poruku kolegama da je Grčka „okrenula novu stranicu“ nakon dugotrajne ekonomske krize i da je sada u stanju da održi rast i nastavi reformu ekonomije.

Mitsotakis, koji je na vlast došao u julu sa snažnim proreformskim mandatom, odredio je privlačenje investicija kao glavni prioritet. U tom cilju, premijer će nastojati da ubedi partnere u evrozoni da treba da veruju u mogućnosti i perspektive zemlje.

Uoči posete, iz Kabineta francuskog predsednika je jasno rečeno da će Francuska nastaviti da podržava Grčku, kao što je to činila tokom krize, kako bi pomogla u jačanju investicija i ekonomskog rasta. Pariz smatra da je politička, finansijska i strateška saradnja dveju zemalja izuzetno značajna za Evropsku uniju i širi region.

Lokalni izveštaji ukazuju da bi Mitsotakis mogao da izrazi dugogodišnju grčku želju za smanjenjem primarnih ciljeva viška u narednim godinama. U nameri da ubedi kreditore da se slože, grčka strana će predstaviti svoj program reformi za naredne četiri godine, dok će se obavezati da će dostići ciljeve primarnog viška do 2020. godine.

Tokom sastanka Mitsotakis-Macron, Atina će takođe treažiti odobrenje za planove za postepeno smanjivanje poreskog opterećenja grčkih domaćinstava i preduzeća, istovremeno smanjujući birokratsku upravu i deblokadu ključnih investicionih projekata.

Pored toga, osim ekonomskog fronta, na dnevnom redu će se naći i pitanja koja se odnose na odbrambenu saradnju između Grčke i Francuske, kao i bezbednost na Mediteranu./ibna