Mitsotakis će u New Yorku imati informativne sastanke bez nacionalnog konteksta

Mitsotakis će u New Yorku imati informativne sastanke bez nacionalnog konteksta

Šefovi palate Maximos, sedišta grčke vlade,  pripremaju se za put u New York, gde će se održati prvi nastup Kyriacosa Mitsotakisa u ulozi premijera na međunarodnoj konferenciji, čija priroda nudi osnovu za uspostavljanje kontakata i poznanstva.

U centru pažnje su već dva „izviđanja“, kako su opisali njegovi saradnici, susreti sa turskim predsednikom Tayyipom Erdoganom i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom. Erdogan je bio prvi strani lider koji ga je pozvao kada se uselio u palatu Maximos i zakazao sastanak među njima. Međutim, s obzirom da tajming za odlazak u Tursku, koja izaziva tenzije i provocira, nije idealan, smatralo se da konferencijska sala UN deluje kao odgovarajući kontekst za prvi, više informativni, sastanak. Isto važi za Zaeva. Premijer je spustio tonove u vezi sa Sporazumom iz Prespe, i naravno, njegove trenutne izjave nemaju nikakve veze sa njegovom retorikom o istom pitanju kad je njegova partija bila najveća opoziciona sranka u Grčkoj. Već je postavljena baza za zbližavanje dveju zemalja, kao i uvek u kontekstu „strogog poštivanja Sporazuma i ublažavanja njegovih negativnih posledica“. Naravno, glavna opozicija smatra da je to skretanje za 180 stepeni.

Tokom samita UN-a premijer će se verovatno sastati s predsednikom SAD Donaldom Trumpom. Njihov prvi sastanak takođe će biti „ispipavanje situacije“, ali dolazi u veoma zanimljivom trenutku, jer se geopolitički balans u regionu menja. Zbližavanje Turske sa Rusijom stvara uslove za udaljavanje od SAD, što će uticati na hijerarhiju Grčke države u planovima Vašingtona. Možda će se zemlja po prvi put smatrati jako važnom državom, jer se sada u američkom načinu političkog razmišljanja smatra drugorazrednom državom. Trostrani sporazumi sa Kiprom i Izraelom, kao i sa Kiprom i Egiptom, imaju koristi za sveobuhvatnu nadogradnju Grčke, koja će se kasnije iskoristiti u konfrontaciji sa Turskom. Prilično je značajna činjenica da su razgovori o strateškom odnosu između Grčke i SAD, koji postaju čvršći dolaskom i učešćem američkog državnog sekretara 5. oktobra u Atini, u toku.

U tom smislu, New York je od posebnog značaja za vladu, jer su tri sastanka de facto povezana. Naravno, vlada nema razloga da žuri ili rizikuje promenu odnosa prema Turskoj. Napokon, izgleda da nije pripremljena za takav događaj. Loša strana je što se čini da vlada nema razrađen spoljnopolitički okvir. Napor rukovodilaca palate Maximos da promovišu ideje sa kojima će Kyriakos Mitsotakis krenuti u UN i razgovarati s predsednicima Trumpom i Erdoganom o ulaganjima izgleda samo neugodna obaveza. / ibna