Mitsotakis Erdoganu: Sporazum Turska – Libija nije pravno utemeljen

Mitsotakis Erdoganu: Sporazum Turska – Libija nije pravno utemeljen

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i turski predsednik Recep Tayyip Erogan razgovarali su na sastanku održanom nakon završetka NATO Samita, između ostalog, o sporazumu Turske i Libije o Mediteranu.

Odmah nakon sastanka, koji je trajao sat i 35 minuta, grčki premijer je izjavio: „Izneo sam na sto sva pitanja koja proizilaze iz poslednjih turskih akcija. Zabeležena su neslaganjana obe strane. Međutim, usaglašeno je da se razgovori nastave u skladu sa sporazumima ministarstava odbrane,” zaključio je Mitsotakis.

Prema izvorima iz grčke vlade, održana je otvorena i poštena rasprava, a grčki premijer je jasno stavio do znanja da je sporazum između Turske i Libije pravno nevažan, što dodatno povećava složene odnose između ionako problematičnih komšija. Isti izvori negirali su informacije koje su kružile po turskim medijima daje Erdogan pokazao sadržaj Sporazuma. Tokom sastanka takođe je vođena opsežna diskusija o izbegličkom pitanju, a grčki premijer je ukazao Tayipu Erdoganu da je u poslednje vreme došlo do promena u stavu Turske, pošto turske luke ne reaguju na grčke zahteve za skupljnje migranata koji  napuštaju obalu. Mitsotakis je međutim ponovio volju da Grčka podrži sporazum Turske i EU.

U izjavi, grčki premijer je takođe dodao: „Naredio sam ministru spoljnih poslova da sazove Vrhovni savet za spoljne poslove, kako bi sve stranke bile obaveštene. Želim uveriti grčki narod da je u našim odnosima s Turskom bilo i uvijek će biti poteškoća. Međutim, pretpostavljam da, dok obe strane pokazuju spremnost, te barijere mogu biti na kraju prevaziđene”.

Sa grčke strane sastanku je prisustvovao ministar spoljnih poslova Nikos Dendias; Ministar nacionalne odbrane Nikos Panagiotopoulos; Direktor diplomatskog biroa premijera Aleksandra Papadopoulou; Savetnik za nacionalnu bezbednost Aleksandros Diakopulos; direktor Press kancelarije premijera, Dimitris Tsiodras. / ibna