Mitsotakis: Grčka je ponovo na svojim nogama

Mitsotakis: Grčka je ponovo na svojim nogama

Mitsotakis: Grčka je ponovo na nogama

“Govorimo o novoj grčkoj regularnosti, stvaramo Grčku sa samopouzdanjem, koja čvrsto stoji na nogama”, rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis u govoru  na skupu grčke dijaspore  u hotelu Astorija, koji su ga srdačno dočekali.

Obraćajući se publici koja mu je aplaudirala mnogo puta i govoreći iz srca, premijer je rekao: „Želim da znate da imamo sve razloge da u budućnost gledamo sa optimizmom. Godine krize su završene, optimistična Grčka širi svoja krila. Narod nam je 7. jula dao snažan mandat i veliku odgovornost za izvršavanje ove misije. Važno je, posle perioda podela i napetosti, ujediniti Grke zajedničkom naracijom. Ne želim da budem premijer mnogih ili malobrojnih; želim da budem premijer svih Grka“.

On se osvrnuo na dosadašnji mandat svoje vlade: „Dobro smo započeli, oformili smo vladu koja kombinuje političko iskustvo sa tehnokratijom“… Posebno se osvrnuo na zamenika ministra spoljnih poslova Antonisa Dematrisa, koji dolazi iz dijaspore i poznaje probleme sa kojim će se suočiti.

„U kratkom periodu našeg vladanja“, tvrdi premijer, „psihologija se promenila, svet je više optimističan, nasmejaniji. Troškovi zaduživanja naglo padaju, indeks finansijskog poverenja raste“, rekao je premijer, dodajući da „u ovom nastojanju da obnovimo zemlju imamo većinu građana na našoj strani, čak i ljude koji za nas nisu glasali. Ova vlada će učiniti ono što je rekla pre izbora. Učinimo život grčkih građana bezbednijim. Jedna od naših prvih akcija bila je ukidanje azila na grčkim univerzitetima“.

Premijer je takođe spomenuo svoje putovanje u New York: „Grčka je dobra prilika za investiranje i imao sam priliku da to izrazim među investitorima koje sam upoznao. U Grčku već dolaze značajne investicije. Radimo na prevazilaženju prepreka za rast investicija kako bismo generisali finansije za stvaranje novih radnih mesta kako bi se mladi vratili. Važno je da se klima promeni, da vlada snizi poreze “. Takođe je posebno pomenuo ministra za razvoj Adonisa Georgiadesa, koji je bio tamo.

Takođe govorio o svom susretu s Tayyipom Erdoganom: „Znamo da ćemo braniti naša prava. Želimo dijalog, ali ne odustajemo od svojih prava … Sa predsednikom Erdoganom imali smo priliku da razgovaramo iskreno. Ukazao sam mu na mnoga pitanja poput turskog kršenja Ekskluzivne ekonomske zone Kipra. Bićemo pored naše braće sa Kipra. Rekao sam mu i za povećanje migracionih tokova u Egeju“. Grčka mora čuvati svoje granice i to će učiniti, uveravao je grčki premijer.

Dotakao se i problema koji se tiču grčke zajednice: „Nećemo vas razočarati. Želim da radim sa nadležnim ministrima da drastično smanjim birokratiju u konzulatima. Uskoro ćete videti rezultate. Takođe ćemo podržati učenje grčkog jezika. Crkva i jezik su dva elementa koji održavaju odnose homogenosti prema domovini“.

Mitsotakis se posebno osvrnuo na glasanje u iseljeništvu: „Radimo na tome da konačno možete dobiti pravo glasa iz mesta u kojem živite. Uvešćemo glasanje poštom. Ko god je na biračkom spisku, može glasati na daljinu, tako da ne mora da dolazi u Grčku … Ustav predviđa da za uvođenje glasanja na daljinu treba doneti zakon koji mora dobiti 200 glasova Doma. Uskoro ću biti u kontaktu sa političkim liderima da im dostavim predlog“. Premijer je objasnio da izborni spiskovi neće biti menjani. Glasanje Grka računaće se kao celina, uz napomenu da vlada planira da poveća broj državnih zastupnika na 15 kako bi grčka zajednica imala svoje poslanike. “Za ovaj zakon trebalo bi da glasa 300 poslanika”, rekao je Mitsotakis, izrazivši nadu da će 2023. godine Grci u inostranstvu moći da glasaju iz mesta u kojem žive.

Mitsotakis je zaključio upozorenjem svojim rukovodiocima i ministrima: „Neću dozvoliti da dobar početak vladavine dovede do saučesništva ili smanjenja tempa rada vlade. Nasledili smo probleme, ali imamo plan duboke modernizacije kako bismo se suočili sa izazovima budućnosti“./ ibna