Mitsotakis: Grčka se suočava se velikim problemom zbog dolaska migranata/izbeglica

Mitsotakis: Grčka se suočava se velikim problemom zbog dolaska migranata/izbeglica

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis priznao je u jednom intervjuu za francusku novinsku agenciju da povećan dolazak izbeglica i migranata na grčka ostrva postaje problem za ovu zemlju.

Mitsotakis je zatražio da zemlje članice Evropske Unije koje ne žele da dele teret izbegličko-migrantskog pitanja snose posledice, te je ocenio da je turska invazija na Siriju neprihvatljiva. Međutim, iz onoga što su saopštili funkcioneri palate Maximos, sedišta grčke vlade, nisu pomenute sankcije protiv Turske zbog ilegalnih aktivnosti u okviru kiparske Ekskluzivne ekonomske zone, niti stavovi Atine u pogledu perspektiva pristupanja Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji.

Mitsotakis je rekao da se Evropi ne sme pretiti ali da se ona istovremeno mora pripremiti za mogući novi talas izbeglica/migranata. Dodao je da je EU bila “velikodušna” prema Turskoj, ali da je priliv ljudi na egejska ostrva povećan do te mere da se Grčka suočava sa vrlo ozbiljni problemom u odnosu na situaciju od prošlog leta.

Dodao je da će na Samitu u Briselu pokrenuti pitanje delenja tereta ove krize, dodajući da veruje da se pristup nekih država članica koje pitanje migranata/izbeglica ne vide kao problem, neće tolerisati.

Govoreći o razvoju situacije u Siriji, grčki premijer je opisao tursku invaziju kao neprihvatljivu i dodao:”To destabilizuje zemlju i daje mogućnost već pobeđenim džihadistima da se pregrupišu. To je još jedan faktor nestabilnosti koji može dati novi pritisak izbegličko-migrantskim tokovima”. Tokom intervjua sa Chantal Valéry, direktoricom AFP kancelarije u Grčkoj, premijer je istakao da se u ovoj zemlji nalazi tri do četiri hiljade dece bez pratilaca komentarišući da ne bi bilo previše teško da se partneri dogovore o projektu solidarnosti koji bi pomogao Grčkoj.

“Prioritet grčke vlade je da se proces rešavanja azila ubrza, kako bismo one koji ga ne mogu dobiti vratili u Tursku,” dodao je Mitsotakis, pojašnjavajući da je potrebna veća pomoć Evrope. To uključuje specijalnu tehnološku infrastrukturu za identifikaciju brodova pre nego što napusti tursku obalu, kao i mogućnost kontakta između susednih obalskih straža kako bi se brodovi zaustavili pre nego što dođu u grčke teritorijalne vode.

Govoreći o tome da je vlada nedavno obeležila 100 dana na vlasti, Mitsotakis je rekao da “Grčka može postati prijatno iznenađenje u Evrozoni”, nakon decenije krize. “Mi smo spremni, jak oporavak je već počeo,” istakao je Mitsotakis./ibna