Mitsotakis: Grčki problemi sa Turskom jesu problemi EU

Mitsotakis: Grčki problemi sa Turskom jesu problemi EU

„Svakog dana vidimo rezultate naše politike na međunarodnom imidžu Grčke“, izjavio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u intervjuu francuskom političkom časopisu Politikue Internationale. Osvrćući se na odličan učinak Grčke na međunarodnim tržištima, premijer ističe da se o njegovoj zemlji “više ne razgovara u lošem svetlu, a to jasno vide i strane finansijske kuće i investitori. Definitivno okrećemo stranicu krize, stvarajući okvir bezbednosti i kredibiliteta, bez birokratije i opsesija iz prošlosti kojih će Grčka uspeti da se reši“.

U poslednjem izdanju Politikue Internationale-a, koji će danas izaći na kioske, Kyriakos Mitsotakis najavljuje da će formalno pokrenuti pitanje smanjenja primarnih viškova sredinom 2020. godine. „Verujem da ispunjavamo sve uslove za postizanje željenog rezultata“, napominje on, objašnjavajući grčku tačku gledišta: „Primarni višak budžeta od 3,5% BDP-a dogovoreni su sa SIRIZA-om kada Grcima niko nije verovao. Danas to više nije slučaj i bilo bi apsurdno održavati isti nivo. Nameravam da izrazim naš zahtev izlažući dva argumenta: preokret ekonomske klime u Grčkoj u pozitivnom smeru, tokom mandata naše Vlade, i sposobnost da refinansiramo svoj dug pod veoma povoljnim uslovima.“

„Grci, a posebno srednja klasa, bili su ugušeni porezima. Što više oporezujete ljude, to više ne veruju državi i to podstiče izbegavanje plaćanja poreza”, ističe premijer, aludirajući na dane SIRIZE i ANEL-a na vlasti, ali i prezentujući politiku njegove Vlade:” Moja Vlada i ja primenjujemo ono što je samo po sebi razumljivo, sa smanjenjem poreskog opterećenja koje je postalo nepodnošljivo i podsticanjem rasta povećanjem produktivnosti. SIRIZA je vršila pritisak na srednju klasu i svakog produktivnog građanina, tretirajući ih kao izvor davanja poreske krvi, uklanjajući zaštitu kakvu su do tada uživali. Naprotiv, iz dana u dan energičnim intervencijama i metodično vraćamo poverenje građana u državu. Zaceljujemo rane koje su ostale populističkim treniranjem moći “.

Premijer se naširoko govorio o “odličnim odnosima” koje održava sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom i izrazio je podršku reformama koje je predložio Macron “za funkcionisanje evrozone, zajednički budžet i jačanje saradnje u odbrani”. Istovremeno, Kyriakos Mitsotakis slaže se sa „zelenom“ agendom koju je izneo francuski predsednik: „U potpunosti podržavam predsednika Macrona u njegovoj borbi protiv posledica klimatskih promena. Njegova vizija „zelene Evrope“ je i moja. Svakoj inicijativi za jaču i ujedinjeniju Evropu daću svoju podršku“.

“Svi problemi koje Grčka ima sa Turskom ili bilo kojom drugom državom automatski su problemi Evropske unije”, rekao je premijer. „Kada Turska redizajnira kartu Sredozemlja, to ne utiče samo Grčku. Oštro utiče na Evropu. I Evropa – naravno, zajedno sa Grčkom – treba da reaguje u skladu sa tim. Da podsetim gospodina Erdogana da su naše granice nepomerljive i on njima se ne pregovara“, naglasio je Kyriakos Mitsotakis, dodajući da je „naša država bila permanentni stub stabilnosti i bezbednosti na istočnom Mediteranu “.

Premijer se posebno poziva na najnovije turske provokacije, na nevažeće memorandume Turske i Sarajja i na ugrožavanje Ekskluzivne ekonomske zone Kipra. „Grčka ne može ćutati zbog takvih akcija. To dugujemo zaštiti grčke nacije – ali i celokupne Evrope“.

Pored toga, Kyriakos Mitsotakis kaže da Turska ne poštuje izbegličko – migracioni sporazum sa EU, takođe napominjući da „Evropa, čini se, ne prihvata problem kao svoj. Ono u šta verujem i što sam mnogo puta delio sa zvaničnicima EU i mojim kolegama je da je imigracija evropski problem. Nije grčki problem koji samo ponekad postane evropski “.

Upitan, na kraju, šta bi smatrao uspešnim na kraju svog mandata, premijer odgovara: „Lično će mi biti drago što Grčku vodim na putu socijalne pravde, sa prosperitetom i razvojem, za sve građane. Biću zadovoljan kada uspemo u potpunosti da obezbedimo demokratske institucije od uticaja populizma. I na kraju, voleo bih da se mladi naučnici i svi oni koji su napustili svoju domovinu u potrazi za boljim uslovima u profesionalnom životu u inostranstvu, vrate u Grčku. Zajedno sa njima da vodimo zemlju ka digitalnoj integraciji i ekološkom razvoju. Jednom rečju, želeo bih da oslobodim snagu inovativnosti i kreativnosti koja je uvek učinila grčki narod jedinstvenim “./ ibna