Mitsotakis i Brnabić razgovarali o proširenju bilateralne saradnje

Mitsotakis i Brnabić razgovarali o proširenju bilateralne saradnje

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis sastao se u vili Maximos sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, koja učestvuje na Delfi forumu.

Tokom sastanka, Mitsotakis i Brnabić razgovarali su o bilateralnim odnosima Grčke i Srbije i mogućnostima daljeg proširenja saradnje dve zemlje, posebno u ekonomiji, sa naglaskom na energetiku i međusobnu povezanost, kao i jačanju kandidature Srbije za članstvo u EU. Mitsotakis i Brnabić takođe su razmenili mišljenja o pitanjima regionalne saradnje.

Na početku sastanka, koji je protekao u vrlo toploj atmosferi, premijer Srbije zahvalio je Kiriakos Mitsotakis-u na činjenici da je Grčka prihvatila digitalni sertifikat o vakcinaciji za srpske posetioce jer, kako je rekla, ovaj potez takođe pojačava kampanju vakcinacije Srbije.

„Radujemo se što ćemo ovog leta dočekati srpske turiste u Grčkoj. Znam da smo odredište koje preferiraju vaši građani i možemo vam obezbediti prijatan, ali i vrlo bezbedan boravak u zemlji. I naravno, za ulazak u našu zemlju prepoznajemo sve vakcine koje ste dali u Srbiji“, primetio je Kyriakos Mitsotakis.

„Pre svega, želela bih da vam se zahvalim što ste jednostrano prihvatili digitalni sertifikat o vakcinaciji. Građanima Srbije to mnogo znači. Uveravam vas da se i oni raduju dolasku u Grčku ovog leta“, rekla je Ana Brnabić. „To je važna podrška za nas i za proces vakcinacije. Zato će naši građani želeti da se vakcinišu, kako bi mogli lakše doći u Grčku“, dodala je ona.

„Radujemo se nastavku naše ekonomske saradnje za promociju zajedničkih ulaganja u infrastrukturu, kao i u energetski sektor“, rekla je Brnabić. „Kao što sam vam rekla, neću napustiti Atinu ako ne budem imala datum vaše posete Beogradu kada ćemo moći da održimo četvrti sastanak Vrhovnog saveta za saradnju (PKS)“, dodala je ona.

„Na poslednjem Savetu za saradnju, 19. decembra, koji se održao ovde u Atini, kojim je predsedavao predsednik Vučić, potpisali smo sporazum o strateškom partnerstvu. Stoga se radujemo nastavku četvrtog samita u Beogradu“, dodala je srpska premijerka.

„O ostalim pitanjima, radujem se što ću sa vama razgovarati o pitanju datuma potpisivanja Memoranduma o razumevanju o ukidanju cena rominga“, rekla je Brnabić.

Što se tiče nivoa infrastrukturnih projekata, premijerka Srbije je rekla da „želimo da promovišemo železničku vezu od luke Pirej do Budimpešte”. „Do kraja godine biće završena brza železnička veza Beograd-Novi Sad, a zatim ćemo u septembru nastaviti od Novog Sada do granice sa Mađarskom.“

Dalje je rekla da će u prvom kvartalu sledeće godine brza železnička linija kretati od Beograda do grada Niša, a zatim do granice sa Severnom Makedonijom.

„Tada očekujemo da nastavimo do Severne Makedonije, pa do Soluna, a zatim Pireja. Nešto što nam je takođe veoma važno je diverzifikacija izvora snabdevanja gasom. „Najverovatnije će gasovod do Bugarske početi u oktobru i tada se nadamo da ćemo ga povezati sa lukom Aleksandrupolis“, zaključila je Ana Brnabić.

Premijerka Srbije se ranije sastala sa predsednicom Helenske Republike Ekaterini Sakellaropoulou / ibna