Mitsotakis i Draghi razgovaraju o mogućem uključivanju Grčke u program kvantitativnog ublažavanja

Mitsotakis i Draghi razgovaraju o mogućem uključivanju Grčke u program kvantitativnog ublažavanja

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis sastaće se danas u Atini sa odlazećim predsednikom Evropske centralne banke Mariom Draghijem. Prema informacijama, pitanje mogućeg uključivanja Grčke u očekivani sveži krug kvantitativnog ublažavanja (QE) trebao bi biti u fokusu razgovora.

Lokalni izveštaji ukazuju da, iako je Atina daleko ispod nivoa ulaganja, zahtev programa QE o podobnosti zemlje za učešće može se zanemariti u slučaju Grčke na osnovu dokaza o ekonomskom oporavku  i nadzoru nakon izmirenja. Veruje se da bi rano uključivanje u šemu kupovine obveznica moglo biti moguće ako vlada nastavi da sprovodi program smelih reformi i ispuni dogovorene fiskalne ciljeve.

Govoreći u Atinskoj akademiji u ponedeljak, Draghi – koga će na čelu ECB-a uskoro naslediti izvršna direktorka MMF-a Christine Lagarde – naglasio je potrebu da Grčka postigne konvergenciju s razvijenim ekonomijama eurozone uz pomoć odgovarajućih politika na nacionalnom i evropskom nivou.

Dalje je apelovao na svoju naslednicu da nastavi politiku usvojenu za vreme njegovog mandata za podršku evrozoni i podsticanje rasta, uključujući negativne kamatne stope i QE.

Draghi je pohvalio napore zemalja poput Grčke, čije su vlade proteklih godina sprovele značajne institucionalne i strukturne reforme, kao i kolektivne napore na dovršetku projekta evrozone putem uspostavljanja bankarske unije i Evropskog mehanizma za stabilnost.

Draghi je naglasio da se otpornost evrozone nakon dugotrajne ekonomske krize pokazala kritičarima da su pogrešili. Mnoge zemlje, posebno Grčka, uložile su značajne napore da bi napredovale kao deo monetarne unije, rekao je on, i napomenuo da se evro veoma ceni kao valuta.

Mario Draghi nagrađen je u ponedeljak uveče od strane Atinske akademije, zbog njegove uloge u spašavanju Evropske ekonomske zajednice i zajedničke valute te zbog njegovih postupaka u rešavanju dužničke krize u evrozoni ./ibna