Mitsotakis i Haftar razgovarali o situaciji u Libiji

Mitsotakis i Haftar razgovarali o situaciji u Libiji

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis primio je danas u svojoj parlamentarnoj kancelariji komandanta Libijske Nacionalne Armije Khalifu Haftara, koji ga je upoznao sa situacijom u Libiji i njegovim očekivanjima od samita u Berlinu.

Prema vladinim izvorima, Khalifa Haftar je potpuno razotkrio kontraproduktivnu ulogu koju su spoljne intervencije u njegovoj zemlji odigrale, kako na vojnom tako i na civilnom planu. Rekao je da libijskom narodu treba ostavitida odluči o svojoj budućnosti kroz inkluzivnu svenarodnu skupštinu.

Prema istim informacijama sa grčke strane, Khalifa Haftar posebno je osudio negativnu intervenciju Turske i izjavio da su oba memoranduma Sarraj-Turska nevažeći jer se protive međunarodnom pravu, ali i zato što ih je potpisala Vlada koja nema zakonodavnu nadležnost za takvu akciju.

Grčki premijer naglasio je potrebu za političkim rešenjem libijske krize, pozivajući Haftara da zauzme konstruktivan stav na samitu u Berlinu. Naglasio je da je primirje prvi neophodni korak u vraćanju bezbednosti i uklanjanju plaćenika, što bi omogućilo da započne proces političkog rešenja.

Ono što vladini izvori naglašavaju u razgovoru, koji je detaljno obuhvatio sva pitanja oko šireg bezbednosnog okruženja u regionu istočnog Mediterana, bio je jasan stav Haftara o nevaljanosti memoranduma Sarraj – Turska i njegova posvećenost razgraničenju pomorskih zona sa Grčkom . / ibna