Mitsotakis i Ross razgovarali o ulaganjima i saradnji

Mitsotakis i Ross razgovarali o ulaganjima i saradnji

Velike mogućnosti ulaganja u Grčkoj i bliska saradnja Grčke i SAD-a u trgovinskom sektoru bili su u središtu sastanka grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa sa američkim sekretarom za trgovinu Vilburom Rossom.

Premijer Grčke je Rossu predstavio program reformi, naglašavajući pitanja obnove ekonomskog kredibiliteta zemlje i pojednostavljenja investicijskih postupaka, pri čemu je američka strana istakla prve primere efikasnosti vlade.

Među pitanjima o kojima se razgovaralo, Mitsotakis, koji je u početku predstavio čitav niz vodećih investicija koje je planirala vlada, takođe je pokrenuo pitanje oslobađanja grčkog maslinovog ulja od američkih carina prilikom izvoza u SAD. Na sastanku, koji je održan u posebno toploj atmosferi, razgovarano je o evropsko-američkim odnosima, kao i pitanjima međunarodne trgovine.

Američki premijer i ministar trgovine zakazali su naredni sastanak za 25. septembar. Mitsotakis će posetiti Njujork i učestvovati na samitu UN-a, a Ross će ga pozvati na večeru sa američkim privrednicima zainteresovanim za ulaganje u Grčku. /ibna