Mitsotakis i Rutte razgovarali o grčkim planovima za podsticanje ekonomskog rasta

Mitsotakis i Rutte razgovarali o grčkim planovima za podsticanje ekonomskog rasta

Tokom sastanka s holandskim kolegom Markom Rutteom u utorak, grčki premijer Kiriacos Mitsotakis rekao je da želi “otvoriti vrata za nove investicije” i otvoriti nova radna mjesta.

U zajedničkim izjavama sa Rutteom iz Haga – gde je Mitsotakis završio prvu rundu obilaska prestonica evrozone od dolaska na vlast u julu – grčki premijer je rekao da želi da preokrene „odliv mozgova“ izazvan 10-godišnjom ekonomskom krizom i otvori Grčku za nove ideje.

Upitan da li je izneo stalni zahtev Atine da se primarni ciljevi za višak smanje, Mitsotakis je ponovio da će dogovoreni ciljevi biti ispunjeni u 2019. i 2020. godini i da će to pitanje biti revidirano nakon što Grčka povrati kredibilitet. “Nismo ovde da razgovaramo samo o problemima iz prošlosti i kako ćemo otplaćivati svoj dug, već i da vidimo kako ćemo se nositi sa velikim izazovima budućnosti”, rekao je.

U zatvorenim razgovorima sa holandskim premijerom, Mitsotakis je predstavio svoj plan za promociju rasta i reformu grčke ekonomije, koju je nedavno predstavio u Parizu i Berlinu. „Plan snažnog rasta i zaposlenosti je u srži [našeg plana]. A to bi se moglo dogoditi hrabrom investicijom“, naglasio je grčki premijer.

Ostala pitanja, osim grčke ekonomije, takođe su bila na dnevnom redu razgovora.

Holandski premijer otkrio je da su razgovori obuhvatili Brexit, probleme u regionu, kao što je migracija, ali „uglavnom se fokusirao na to kako da se postigne ekonomski rast u Grčkoj“.

Rutte je rekao da dve zemlje blisko sarađuju u EU, NATO-u i UN-u i da su „važni ekonomski partneri.“ Nastavio je da hvali Mitsotakisa, rekavši da „imamo premijera čiji je cilj da donese više investicija i ekonomski rast.”

„Želimo pružiti tehničko znanje, na primer u poljoprivrednom sektoru. Holandija je već aktivna u Grčkoj i razgovaraćemo o tome kako podržati strukturne reforme u ovom sektoru. Želimo da pomognemo i imamo zajednički interes“, rekao je holandski premijer./ibna