Mitsotakis i Tsipras se sukobili oko krize u grčkom fudbalu

Mitsotakis i Tsipras se sukobili oko krize u grčkom fudbalu

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis i lider najveće opozicione sgtranke Alexis Tsipras sukobili su se, u četvrtak uveče, u Parlamentu tokom rasprave o bilateralnom sporazumu sa SAD-om o međusobnoj odbrambenoj saradnji, oko dešavanja u profesionalnom fudbalu.

Mitsotakis je pozvao sve grčke fudbalske rukovodioce i vlasti da rade s FIFA-om i UEFA-om na promeni pravila igre. “Ako ne sarađuju, grčki klubovi će biti suspendovani iz evropskih takmičenja i njihovi vlasnici neće dobiti nikakva sredstva za igranje u Evropi”, upozorio je vlasnike klubova.

Premijer je napomenuo da ukoliko klubovi ne uspeju da sarađuju na reformi, “bićemo primorani da suspendujemo Super ligu”.

On je otkrio da će se Vlada žaliti FIFA i UEFA i potpisati Memorandum o razumevanju i nametanju rešenja. Nadzor će biti dogovoren uz tehničku podršku svetskih fudbalskih organizacija. Dodao je da će biti podržana tehnologija Video Assistant Referee (VAR) i imenovanje stranih sudija.

Detalji kompletnog Vladinog plana za reformu fudbala u Grčkoj biće objavljeni sledeće nedelje.

Mitsotakis je branio amandman koji je uvela Vlada, a koji menja kazne izrečene kada se krše pravila vlasništva kluba. Premijer je rekao da će sportske sudije na kraju odlučiti koje će kazne biti izrečene fudbalskim klubovima, ako se utvrdi da su prekršili pravila.

Obraćajući se lideru SIRIZE Alexisu Tsiprasu, Mitsotakis je rekao da ne želi da ulazi u detalje o svojim vezama sa privrednicima. “Vaša stranka je odlučila da se suzdrži i ćuti, nemajući šta da predloži kako da se reše dugogodišnja pitanja grčkog fudbala”, rekao je on.

Govoreći ranije, Tsipras je spomenuo krizu koja je izbila u grčkom fudbalu. Kazao je da je premijer Kyriacos Mitsotakis lično odgovoran za „smešne stvari koje su se odvijale poslednjih dana, za haos koji je stvorio u fudbalu“. Tsipras je pozvao Mitsotakisa da preuzme odgovornost za svoje postupke i prestane da pokušava da održi ravnotežu između „poslovnih interesa koji su podržali vaš uspon na vlast” i “jačanja oligarha čiju ste podršku imali”.

Obraćajući se direktno premijeru, on je rekao prilično sarkastičnim tonom: „Ne možete čak ni da se nosite sa svađom između biznisa, medija i vlasnika fudbalskih klubova zbog fudbalskih pitanja. Kako se neko onda može nadati da ćete se moći nositi s turskim predsednikom Erdoganom ili rešavati ozbiljnija pitanja ”?

Tsipras je bio veoma kritičan prema Vladinom navodnom uplitanju u sastav Profesionalnog sportskog odbora koji je presudio klubovima Super lige PAOK i Xanthi nakon što su prekršena pravila o vlasništvu.

Alexis Tsipras rekao je da Vlada nije uspela da obezbedi da građani ne budu podeljeni zbog fudbala, posebno u trenutku kada je zemlji apsolutno potrebno jedinstvo. Na kraju, lider SIRIZA-e tvrdio je da su Grci zabrinuti zbog Vladinog načina rešavanja niza pitanja, koja se kreću od spoljnih poslova do ekonomije i radnih prava./ibna