Mitsotakis i Tsipras se sukobili u parlamentu pre glasanja o poverenju

Mitsotakis i Tsipras se sukobili u parlamentu pre glasanja o poverenju

U subotu je u grčkom parlamentu počela trodnevna parlamentarna rasprava o političkom programu novoizabrane vlade Nove demokratije za naredne četiri godine. Debata će kulminirati glasanjem o poverenju administraciji Kyriacosa Mitsotakisa u ponedeljak uveče.

Obraćajući se poslanicima prvi put kao premijer, Kiriacos Mitsotakis je iznio prioritete i ciljeve svoje konzervativne vlade, posebno se fokusirajući na niz mera koje će biti usvojene u sklopu reforme poreskog sistema zemlje.

Nova demokratija će do kraja godine predati Domu deset nacrta zakona, kako bi proširila intervencije u ključnim političkim oblastima, otkrio je premijer, počevši od zakona o poreskoj reformi ove sedmice.

Navodeći svoje planove za privedu, Mitsotakis je rekao da je posvećen pravim reformama i jačanju investicija, dodajući da fiskalna ravnoteža neće biti ugrožena i ciljevi dogovoreni od strane prethodne vlade će biti ispunjeni.

„Efikasnost i pouzdanost su ključne reči za našu vladu […] u smislu sprovođenja ambicioznog plana kojim ćemo […] učiniti Grčku pozitivnim iznenađenjem u evrozoni“.

Najvažnije što je Mitsotakis predstavio je niz mera za smanjenja poreza, uključujući oporezivanje preduzeća, koje će biti smanjeno na 20% u dve faze. U septembru će pasti na 24% za 2019. godinu, a porez na dividende će pasti na 5% sa 10%, rekao je on. Premijer je otkrio da će dva relevantna nacrta zakona o izmenama poreske politike uskoro doći u parlament.

Pored toga, premijer je rekao da će nepopularni porez na imovinu ENFIA biti smanjen u proseku za 22%, počevši od ove godine.

On je dodao da će u dogledno vreme nastojati da ponovo pregovara i smanji dogovorene primarne ciljeve viška, kako bi podstakao rast i uveo niže poreze.

Mitsotakis je rekao da su opšti izbori 7. jula doveli do zatvaranja kruga krize, sa grčkim biračima koji osuđuju laži populističke i antimemorandske retorike. Premijer je rekao da će njegova vlada nastojati da se pozabavi “stvarnim uzrocima krize”, uvođenjem “novog patriotizma […] sa jedinstvom u svojoj srži” koji će omogućiti grčkom narodu da “napravi skok ka budućnosti”.

Nakon njegovog obraćanja, lideri opozicionih partija oštro su kritikovali pristup novog premijera, s tim da je glavni lider opozicione stranke SIRIZA, Alexis Tsipras, naglasio da to znači i alarm za ekonomiju i socijalnu bezbednost.

On je pozvao Mitsotakisa da otkrije kako će finansirati obećana smanjenja poreza dok će u isto vreme ispuniti primarne ciljeve od 3,5%.

Tsipras je podstakao premijera da dalje analizira svoj politički program i da kaže grčkom narodu da li planira da ukine beneficije koje je posljednjih mjeseci uvela levičarska administracija SIRIZA i da li će prag bez poreza na dohodak biti smanjen.

Štaviše, Mitsotakisov prethodnik je rekao da će braniti uspehe svoje vlade dok su bili na vlasti i njegove uspehe kao premijera, dodajući da će, međutim, SIRIZA podržati vladu Nove demokratije kada je to u nacionalnom interesu./ibna