Mitsotakis i Tsipras u Briselu traže podršku za grčke stavove i osudu turskih provokacija

Mitsotakis i Tsipras u Briselu traže podršku za grčke stavove i osudu turskih provokacija

Iako su u Atini tenzije između Vlade i glavne opozicione stranke SIRIZA juče mogle ponovo eskalirati, zbog odluka vlade u vezi grčko-turskih odnosa i tursko-libijskog sporazuma, danas je bio sasvim drugačiji drugačiji dan.

Mitsotakis i Tsipras nalaze se u Briselu gde žele da traže širu podršku za grčke stavove. Donald Tusk je je bio prvi, pošto je tokom sastanka sa K. Mitsotakisom povodom samita EPP-a izrazio punu podršku u Grčkoj. Naglasio je da je tursko-libijski sporazum nezakonit, provokativan i stvara nestabilnost u široj regiji. Predsednik Evropske narodne partije dodao je da Turska mora da poštuje pomorski zakon i pravila dobrosusedskih odnosa sa Grčkom i drugim zemljama.

Alexsis Tsipras, sa svoje strane, nakon što je kao posmatrač prisustvovao sastanku evropskih socijalista, jasno je stavio do znanja da će pozvati lidere socijalista da dadnu nedvosmislene izjave. “Moramo, međutim, krenuti dalje od izjava o osudi turskih provokacija na istoku Sredozemlja i nastaviti sa preduzimanjem potrebnih mera, nametanjem sankcija koje bi mogle da prisile Tursku da razmotri posledice svoje politike”, dodao je.

„Stoga je naš cilj mir i saradnja“, naglasio je on, dodajući: „Sada su nam potrebne jasne izjave i sankcije, tako da u budućnosti nećemo doći do tačke da trebamo pribeći akcijama mimo diplomatije da bismo zaštitili međunarodno pravo. To se mora izbeći, a Evropska unija mora stajati uz Grčku i Kipar“, napomenuo je bivši premijer.

Ranije se portparol grčke Vlade osvrnuo na tri ključna pitanja koja bi grčki premijer trebao pokrenuti na Samitu: osuda turskih provokacija; izričit stav da sporazum između Turske i Libije nema pravni efekat; i jasno izražena evropska podrška Grčkoj i Kipru.

“Ove tri tačke postavljaju politički okvir, tako da sve ostale agencije i ministri EU mogu iz njega kreirati odgovarajući okvir za rešavanje turskih provokacija čak i kroz sankcije, ako je potrebno”, prokomentarisao je St. Petsas.

Ovo je izjava koju je SIRIZA pozdravila. “Nadamo se da on aktivno podržava proširenje sankcija na onaj deo grčke vanjske ekonomije koji se pominje u ilegalnom sporazumu između Turske i Libije”, komentarišu glavni izvori opozicione stranke, napominjući da je pozivanje na sankcije prilično pozitivan razvoj događaja. „Takođe se nadamo da će on iza sebe ostaviti doktrinu „fine linije“, što je danas prvi put signaliziralo da se Vlada više neće oslanjati samo na traženje osuda, već će, unutar EU i politički, koristiti okvire sankcija koje osu uspostavljene je u junu 2019. godine″, naveli su isti  izvori. / ibna