Mitsotakis i Tsipras u Parlamentu diskutovali o odgovoru na koronavirus

Mitsotakis i Tsipras u Parlamentu diskutovali o odgovoru na koronavirus

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis i lider najveće opozicione stranke, SIRIZA, Alexis Tsipras obratili su se Parlamentu u četvrtak, tokom rasprave o poslednjim Vladinim merama za borbu protiv epidemije koronavirusa (COVID-19).

Premijer je predstavio ograničenja i mere koje je usvojila njegova administracija za borbu protiv širenja koronavirusa i rešavanje uticaja na ekonomiju.

Zahvalio je velikoj većini grčkih građana što su poštovali hitne mere zabrane kretanja i druga ograničenja, istovremeno naglašavajući da će biti potrebno više strpljenja jer „smo na kraju početka, a ne početka kraja“ zdravstvene krize .

Mitsotakis je rekao da se april smatra ključnim mesecem i „svi se moramo čuvati“. Dodao je da su planirane i strože mere, ali da se nada da njihova upotreba neće biti potrebna.

Štaviše, premijer je pohvalio napore za jačanje nacionalnog zdravstvenog sistema – imenovanjima medicinskog osoblja, povećanjem raspoloživih jedinica intenzivne nege i nabavkom / donacijama sanitetskog materijala – kao i vladinim sveobuhvatnim planom za rešavanje ekonomskog zastoja u i nakon krize COVID-19, preko paketa od 10 milijardi evra.

Premijer je takođe pozvao glavnu opozicionu stranku da “bude odgovorna” i suzdržava se od “širenja lažnih vesti” ili “nepravedno kritičkog stava o postupanju Vlade” u kontekstu borbe protiv COVID-19. Nastavio je pohvlom za konstruktivne ličnosti unutar SIRIZA-e koji izražavaju poštene kritike.

Sa svoje strane, glavni lider opozicione stranke SIRIZA, Alexis Tsipras predstavio je niz predloga za jačanje nacionalnog zdravstvenog sistema i njegovih sposobnosti da se izbori sa krizom. Rekao je da sada “nije vreme za sitno političko ocenjivanje”, ali isto tako nije vreme za one specifične interese koji krizu žele iskoristiti kao priliku za profit i povratak neuspelih politika.

Tsipras je tvrdio da Grčkoj preti opasnost da se ponište sve žrtve koje je grčki narod učinio u prethodnoj deceniji. On je apelovao na vladu da preduzme sve neophodne mere kako bi olakšala povratak ekonomskoj normalnosti što je pre moguće i da ne odlaže hitne neophodne akcije za povećanje likvidnosti realne ekonomije. „Ako se preduzeća zatvore – a čak se i neka velika suočavaju sa rizikom – više se neće moći otvoriti“, rekao je lider opozicije.

Štaviše, rekao je premijeru da njegova Vlada mora povećati potrošnju za borbu protiv uticaja koronavirusa na ekonomiju, ističući da do sada najavljeni paket mera nije ni blizu onoga što je potrebno da zaštiti ekonomiju, radnike i preduzeća od šoka koji su pretrpeli.

Bivši premijer je rekao da je ova kriza prilika da svi u zemlji shvate presudni značaj socijalne države i nacionalnog zdravstvenog sistema. Međutim, rekao je, ne treba očekivati da najveća opozicona stranka ćuti o greškama vlade./ibna