Mitsotakis: Imamo obavezu da provodimo ekološki prihvatljivu politiku

Mitsotakis: Imamo obavezu da provodimo ekološki prihvatljivu politiku

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, u svom govoru na konferenciji EPP u Zagrebu, osvrnuo se na klimatske promene i aktivnosti grčke Vlade.

“Mi imamo ne samo političku već i moralnu obavezu da sprovodimo ekološku politiku”, rekao je grčki premijer i dodao: “Moralna dimenzija je očigledna, ali je i politička dimenzija za mene veoma jasna … Mi ćemo ili odlučiti da uložimo napor, dajući primer primenom smislenih politika koje će imati trenutni efekat, ili ćemo izgubiti kontakt sa mlađom generacijom koja se, srećom, zaista brine o tim problemima, mnogo više od naše generacije“.

O svojoj politici u Grčkoj rekao je: “Mi nemamo defanzivnu, već ambicioznu i perspektivnu politiku … Prvo, potpuno uklanjanje upotrebe lignita do 2028. godine, iako je Grčka zemlja proizvođač lignita. Drugo, cilj Grčke je da postane zemlja pionir u proizvodnji čiste energije iz obnovljivih izvora. Treće, brže od ostatka Evrope nastojimo da smanjimo upotrebu plastike, a posebno zabranu plastike za jednokratnu upotrebu do 2021. godine … Izazov klimatskih promena nije samo problem koji treba rešiti, već i prilika. Mnogo sam puta rekao da će rast biti održiv ili ga neće biti ».

Na kraju, pozivajući se na međunarodnu konferenciju koja će se 2020. godine održati u Atini o uticaju klimatskih promena na kulturno nasleđe, rekao je: “Mi ćemo biti domaćini ove konferencije na visokom nivou, ne samo da bismo podigli svest, već i utvrdili čvrste korake i akcioni plan o tome kako možemo da zaštitimo svoje kulturno nasleđe od posledica klimatskih promena “./ ibna