Mitsotakis izrazio želju da bude premijer “svih Grka”

Mitsotakis izrazio želju da bude premijer “svih Grka”

Lider Nove demokratije (ND) Kiriacos Mitsotakis nastavio je kampanju za opšte izbore 7. jula posjetom Petroupolisu, Atici, u sredu, gde je rekao da planira biti premijer “svih Grka, uključujući i one koji nisu glasali za nas”.

Nakon predstavljanja izborne liste stranke ranije ove sedmice, Mitsotakis je rekao da je glavna opoziciona stranka “uspela okupiti iskustvo starije generacije s energijom mladih”.

Konzervativna partijska lista sastoji se od 72% kandidata za poslanike koji do sada nisu bili uključeni u opšte izbore. U razgovoru za STAR kanal u sredu, ND je otkrila da će bivši pomoćnik premijera i predsednik Državnog saveta, Panagiotis Pikramenos, biti na čelu državne liste stranke. Prvo mesto osigurava automatske izbore u parlament za Pikramenosa.

Pikramenos je bio jedan od deset istaknutih političara ispitivanih u vezi sa aferom Novartis. Bivši premijer je tvrdio da je postao žrtva urota vlade i pravosuđa za krivično gonjenje političkih protivnika Sirize. Slučaj je konačno zatvoren zbog nedostatka dokaza protiv političara.

Dvanaestu poziciju na državnoj listi će zauzeti glumac Constantinos Markoulakis, rekao je Mitsotakis. Ova pozicija je tradicionalno rezervisana da se nekom izrazi poštovanje, jer ne garantuje izbor u parlament. Mitsotakis je objasnio da Markoulakis simbolizuje ekspanziju stranke izvan desnog centra političkog spektra.

Uoči zvaničnog objavljivanja manifesta ND u četvrtak, Mitsotakis je iznio ono za šta veruje da će biti predstojeći opšti izbori. Prema najavama relevantnih stranaka, Grci će odlučivati da li će zemlja napredovati, prema snažnom rastu, u budućnost sa mnogo dobrih poslova za mlade ljude koji sada migriraju u inostranstvo.

Štaviše, u intervjuu STAR-u, Mitsotakis je ponovio svoja ekonomska obećanja, uključujući niz smanjenja poreza, kao što je smanjenje PDV-a na nisku stopu od 11 posto i maksimalnu stopu od 22 posto. On je takođe obećao da će u roku od dve godine povećati minimalnu platu na 750 evra i zadržati trenutne socijalne beneficije.

Glavni opozicioni lider takođe je pozvao poslovne ljude da vrate korporativna sredstva koja su izvučena iz zemlje tokom krize. Isti je poziv uputio i na generalnom sastanku Helenske federacije preduzeća (SEV) ranije ove nedelje.

Konačno, Mitsotakis je pozvao Evropsku uniju da bude spremna da preduzme hitnu akciju u slučaju da Turska pojača napetosti sa Grčkom i Kiprom kršenjem međunarodnih ugovora. On je takođe otkrio da je pokrenuo pitanje turskih provokacija sa Evropskom narodnom strankom i planira da o tome razgovara u četvrtak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel./ibna