Mitsotakis je uveren u veliku pobedu na evropskim izborima

Mitsotakis je uveren u veliku pobedu na evropskim izborima

Tokom turneje po regionu Lakonije u četvrtak, lider Nove demokratije, Kiriacos Mitsotakis, je procenio da će stranka desnog centra osvojiti grčke izbore za Evropski parlament u maju, što će biti neizbežan “politički razvoj” za premijera Aleksisa Tsiprasa i njegovu vladu.

Obraćajući se pristalicama u gradu Sparti, šef glavne opozicione stranke u Grčkoj će biti svojevrsni “referendum”, u kojem će građani reći mišljenje o onome što je Aleksis Tsipras uradio na vlasti. Mitsotakis je pozvao birače da se ne uzdržavaju ili “glasaju gubitnički”, jer “nije vreme da dozvolimo drugima da donose odluke u naše ime”.

Ukazujući na ciljeve svoje stranke na lokalnim izborima, koji su takođe planirani za maj, ovaj konzervativni političar je rekao da želi da Nova demokratija pobedi u što većem broju regiona, a SIRIZA izgubi, te da budu prvi u najvećim opštinama u zemlji.

Ispitivanje javnog mnenja MRB-a, koje je u četvrtak predstavio Star Channel, pokazalo je da je Nova demokratija na izborima za Evropski parlament ispred SIRIZE za 8,7 odsto – kada se saberu važeći glasovi. U slučaju opštih izbora, vodeća opoziciona stranka ima čak i veće vodstvo, sa 9,9%.

Konkretnije, na evropskim izborima, Nova demokratija uzima 35,1 odsto dok je SIRIZA na 26,4 odsto. Pokret za promene došao je do 7,7 odsto, zatim Zlatna zora 7,2 odsto i Komunistička partija 6,5 odsto. Sve ostale stranke pale su ispod praga od tri odsto potrebnih da bi stranka osvojila mesta u parlamentu.

Ukupno 31,7 odsto ispitanika izjavilo je da će glasati na evropskim izborima kako bi izabrali određenu stranku i kandidate za zastupnike u Evropskom parlamentu. Ukupno 15,4% ispitanika reklo je da će nastojati dati glas poverenja Novoj demokratiji, 8,8% je onih koji nameravaju dati poverenje SIRIZA-i i 15,3% nekoj drugoj stranci. Štaviše, 13,9 odsto je reklo da bi njihova glavna namera bila da osude SIRIZU, dok je samo 2,2 odsto onih koji žele da učine isto Novoj demokratiji./IBNA