Mitsotakis, Kurz, Babiš i Fredericksen uputili zajedničko pismo der Leyen o vakcinama

Mitsotakis, Kurz, Babiš i Fredericksen uputili zajedničko pismo der Leyen o vakcinama

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, austrijski kancelar Sebastian Kurz, češki premijer Andrej Babiš i danska premijerka Mette Fredericksen uputili su zajedničko pismo predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen po pitanju vakcina.

U pismu četvero lidera se navodi:

„Draga Ursula,

Veoma smo zadovoljni što sada postoji jedinstveni, snažni pritisak na proizvođače vakcina. Posebno, hvala vam na vašem ličnom angažovanju i što ste poslali tako snažnu poruku Astra-Zeneci o njihovom neprihvatljivom ponašanju. Čini se da oni sada shvataju težinu situacije.

Kao što ste s pravom istakli u svom pismu, zajedno sa predsednikom Saveta, gospodinom Antoniom Kostom, pred nama je širok spektar izazova u vezi sa snabdevanjem vakcinama. Na osnovu dosadašnjih iskustava, verujemo da je važno započeti rani dijalog sa proizvođačima predstojećih vakcina kako bismo ublažili potencijalne probleme pre nego što se pojave. Kao primer, predstojeća vakcina kompanije Johnson & Johnson može biti potencijalna “promena igre” zbog lakšeg skladištenja i transporta, kao i zbog potrebe za samo jednom dozom. Međutim, obavešteni smo o činjenici da vakcinu Johnson & Johnson očigledno treba poslati u SAD radi punjenja i dorade. Ako bi ovo moglo rizikovati pristup EU vakcinama, trebali bismo razmotriti da se već sada pozabavimo tim problemom kako bismo pronašli rešenja sa kompanijom kako bismo zaštitili evropsku isporuku. Prema našem shvatanju, kapaciteti su dostupni u EU. S obzirom na značaj koji se pridaje ovim pitanjima, podstakli bismo rani dijalog na najvišim nivoima.

Vreme je od suštinskog značaja. Zbog toga moramo da ubrzamo pregovore o ugovoru sa svim novim perspektivnim kandidatima, kao što je na primer Novavak koji je upravo objavio visoku efikasnost svoje vakcine, ili Valneva, sa kojom je Komisija takođe zaključila preliminarne razgovore. I nepotrebno je reći da će odobravanje svih novih vakcina biti potrebno što brže uz poštovanje neophodnih zdravstvenih zahteva.

Takođe smo bili zadovoljni saznanjem da je Komisija sada u principu prepoznala da može postojati način za distribuciju pre autorizacije. Važno je da se ne gubi vreme, tako da se uvođenje vakcina može odvijati što je brže moguće. Nadamo se da se ovo može primeniti na nove vakcine kao što su Johnson & Johnson.

Radujemo se nastavku plodne saradnje sa vama u narednim nedeljama i mesecima koji će biti presudni za sve nas “./ ibna