Mitsotakis: “Mi smo u ratu”; dve milijarde evra za suzbijanje efekata COVID-19

Mitsotakis: “Mi smo u ratu”; dve milijarde evra za suzbijanje efekata COVID-19

U televizijskom obraćanju naciji u utorak, grčki premijer Kyriacos Mitsotakis obećao je da će dve milijarde evra biti dostupne za suzbijanje uticaja pandemije COVID-19 u Grčkoj.

„U ratu smo“, rekao je premijer, „sa neprijateljem koji je nevidljiv, ali nije nepobediv“. Opisujući vladinu strategiju za rešavanje pandemije, Mitsotakis je rekao da glavni prioriteti uključuju zaustavljanje širenja koronavirusa i pružanje podrške društvu i ekonomiji, za koje je rekao da su sada “ratna ekonomija”.

Pojasnio je niz inicijativa koje je preduzela njegova administracija, uključujući zabranu javnih okupljanja i naredbu da se razne kompanije, uključujući maloprodajne prodavnice, zatvore u sredu; usmeravanje sredstava EU prema rešavanju zdravstvene krize; odlaganje poreskih i obaveza socijalnog osiguranja za preduzeća; odlaganje otplate bankarskih kredita i pokrivanje plaćanja kamata za preduzeća na šest meseci.

Premijer je pozvao kompanije da zaštite radna mesta, obećavši da će preduzimati inicijative u saradnji sa Bankom Grčke i zajmodavcima za povećanje likvidnosti u kratkom i srednjem roku. Takođe je otkrio da treba očekivati nove hitne mere kako pandemija u zemlji bude napredovala, upozoravajući svakoga ko planira da krši pravila da će kazna biti stroga.

Vladine akcije usledile su nakon što je potvrđeno 35 novih slučajeva koronavirusa u Grčkoj, čime je ukupan broj ljudi zaražen virusom 387. Još jedan smrtni slučaj potvrđen je u utorak, čime je ukupan broj došao na pet.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da nema informacija o tome kako se 60 pacijenata zarazilo virusom. Rečeno je da je 70 pacijenata trenutno hospitalizovano sa COVID-19, a 11 je na intenzivnoj nezi. Svih jedanaest pacijenata na intenzivnoj nezi su muškarci, prosečne starosti 69 godina. Do danas je otpušteno ukupno 14 pacijenata. Do sada je u Grčkoj obavljeno 4.900 testova za COVID-19