Mitsotakis na obeležavanju 70 godina NATO u Londonu

Mitsotakis na obeležavanju 70 godina NATO u Londonu

Nakon putovanja u Madrid na samit UN o klimi, grčki premijer Kyriacos Mitsotakis stigao je u London na dvodnevni samit NATO-a povodom 70 godina od osnivanja Alijanse.

Mitsotakis i drugi lideri pozvani su na večeru sa kraljicom Elizabetom u Buckinghamskoj palati, a planiran je i sastanak sa njegovim sa britanskim kolegom, Borisom Džonsonom. Grčki premijer bi ranije u utorak takođe trebao da se sastane sa međunarodnim investitorima .

Premijer je otkrio nameru da sa liderima država članica NATO-a pokrene pitanje turskih provokacija u Istočnom Mediteranu. Kasnije, tokom posete Vašingtonu 7. januara, Mitsotakis će biti spreman da o tom pitanju razgovara sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom.

Prema Beloj kući, Mitsotakisova poseta SAD-u proslaviće snažne veze dve zemlje u ekonomiji, bezbednosti i kulturi, dok će se tražiti načini za dalje promovisanje stabilnosti, prosperiteta i saradnje na Balkanu i istočnom Mediteranu.

Citirajući vladine izvore, lokalni medijski izveštaji sugerišu da bi Mitsotakis mogao razgovarati s Erdoganom u Londonu, na marginama samita NATO-a, ako Ankara zatraži sastanak.

U ponedjeljak, grčki premijer pozvao je Evropsku uniju da podrži Grčku i „obratite pažnju na istočno Sredozemlje i politiku iskorištavanja novih rezervi plina u regionu“.

Prošle nedelje, Turska je potpisala sporazum s Libijom o uspostavljanju ekskluzivne ekonomske zone koja se smatra ograničavanjem morske granice na Mediteranu. Atina kaže da sporazum krši međunarodno pravo i da bi trebao biti neprihvatljiv za NATO.

Kipar i Egipat zauzimaju sličan stav kao Atina, dok je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias u ponedeljak na TV SKAI rekao da je libijskom ambasadoru u Grčkoj rekao da će, ako grčkim vlastima ne prezentuje sporazum koji je njegova država potpisala sa Turskom do petka, biće proteran iz zemlje./ibna