Mitsotakis: Nominacija Sakellaropoulou predstavlja novu eru

Mitsotakis: Nominacija Sakellaropoulou predstavlja novu eru

U intervjuu za Alpha TV u četvrtak uveče, grčki premijer Kyriacos Mitsotakis nazvao je nominaciju Katerine Sakellaropoulou za predsednicu Grčke Republike „političkim izborom koji simbolizuje novu eru“.

Mitsotakis je biranim rečima govorio o predsednici Državnogsaveta koja bi trebalo da bude izabrana za prvu predsednicu u istoriji Grčke sledeće nedelje i to velikom parlamentarnom većinom, nakon što su obe velike opozicione stranke SIRIZA i KINAL objavile odluku da podržavaju njenu kandidaturu.

Na pitanje zašto nije odlučio da ponudi drugi mandat aktuelnom predsedniku Prokopisu Pavlopoulosu, grčki premijer je rekao da poštuje Pavlopoulosa, ali da može da izabere samo jednu osobu i smatra da će Katerina Sakellaropoulou dobiti veću podršku u Domu.

Odgovarajući na kritike glavnog opozicionog lidera stranke SIRIZA Alexisa Tsiprasa u vezi vremena objavljivanja kandidature Sakellaropoulou, premijer je tvrdio da to nije mogao učiniti ranije , jer je ona bavila veoma važnim slučajevima u svojoj ulozi predsednika najvišeg administrativnog suda u zemlji. . „Ne vidim kako sam ponizio instituciju predsednika. Nisam ulazio u imena“, rekao je Mitsotakis.

Pored toga, upitan o svojoj odluci da ponovo uspostavi Ministarstvo za imigracijsku politiku, priznao je da je ukidanje tog ministarstva bila greška. Mitsotakis je ukazao da se situacija u vezi sa migrantskim i imigrantskim tokovima pogoršala u poslednjih šest meseci, što ga je navelo da preispita vladinu politiku.

Konačno, dotaknuvši se pitanja ekonomske politike, premijer je otkrio svoju nameru da ove godine smanji poseban porez na solidarnost – i potpuno ga ukine – i nastavi sa bržim smanjenjem doprinosa za socijalno osiguranje, umesto da se odluči za dodatno smanjenje poreza na poslovanje u 2020. godini ./ibna