Mitsotakis nominovao predsednicu Državnog saveta E. Sakellaropoulou za predsednicu Republike

Mitsotakis nominovao predsednicu Državnog saveta E. Sakellaropoulou za predsednicu Republike

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, tokom govora u sredu popodne, nominovao je predsednicu Državnog veća Ekaterini Sakellaropoulou za za prvu ženu na poziciji predsednika Grčke republike.

U podne je Kyriakos Mitsotakis kontaktirao Ekaterini Sakellaropoulou i obavestio je o odluci o nominaciji. Popodne je premijer kontaktirao predsednika Helenske republike Prokopisa Pavlopoulosa, obavestio ga o svojoj odluci i zahvalio mu na njegovom mandatu.

U svom govoru premijer je objasnio razloge koji stoje iza njegove odluke.

Prema Kyriakosu Mitsotakisu, predsednik je regulator države koja otelovljava jedinstvo nacije; mora imati osećaj dužnosti da dostojno služi institucionalnom teretu svoje odgovornosti. „Takođe mora imati znanje, ugled i međunarodno iskustvo. Stoga će moći da kreativno pomažu u unutrašnjim poslovima zemlje. Štaviše, on će takođe morati da dostojanstveno i pouzdano predstavljaju Grčku u inostranstvu“, naglasio je premijer.

Dalje je dodao da „u vreme kada naša zemlja izlazi iz krize i počinje da ostvaruje svoj nacionalni preporod, smatrao sam da osoba koja bude predložena mora ići tim putem: Zajedno otvaramo sjajan prozor u budućnost. Počevši od prvog građanina …” / ibna